BilimCanlılarGenelHaberHayvanlar

Yeni Çoban Örümceği Türü Keşfedildi

Google News Abone Ol

Gümüşhane Üniversitesi Şiran Mustafa Beyaz Meslek Yüksekokulu öğretim üyesi Doç. Dr. Kemal KURT, dünyada ilk kez Kilis’te bulunan yeni bir çoban örümceği türünün keşfedildiğini açıkladı.

Daha önce Ege Üniversitesi, yeni bir böcek türü keşfettiğini açıklamıştı. Üniversitede araştırmayı yöneten ekip, keşfettikleri böceğin adını “Ege Üniversitesi Böceği” koymayı düşündüklerini söylemişti. Benzer şekilde bir haber ise bu sefer Gümüşhane Üniversitesi‘nden geldi. Üniversite’de akademik personel kadrosunda görevli Doç Dr. Kemal KURT, yeni çoban örümceği türü keşfettiğini söyledi.

Gümüşhane Üniversitesi’nin Başarısı

Uzun zamandır sürdürdüğü saha araştırması geçtiğimiz günlerde Kilis’in Akçağıl köyünde sonuçlanan Doç Dr. Kemal KURT, bulduğu çoban örümceğinin daha önce kayıtlarda yer almadığını ve Kilis’e özgü olabileceğini açıklamalarına eklemeden geçmedi. Doç Dr. Öğretim Üyesi Kemal KURT’un bu büyük başarısı, aynı zamanda Gümüşhane Üniversitesi’nin de başarısı olarak tarihe geçti.

Kilis’in Akçağıl köyünden izole edilen örneklerde ortaya çıkan bu yeni çoban örümceği türüne örnekleri toplayan Doç. Dr. Ersen Aydın Yağmur’un ismine atfen “Microliobunum erseni Kurt, 2018” ismi verilmesi uygun görüldü.

Microliobunum erseni

Yapılan çalışma SCI-Expanded kapsamındaki Turkısh Journal of Zoology isimli bir dergide yayımlandı. Microliobunum cinsine ait olan bu tür, ilk defa tanımlaması ve isimlendirilmesi yapılarak dünya literatürüne kazandırıldı. Doç Dr. Kemal KURT, bu başarısı ile kendi adı ve Gümüşhane Üniversitesi’nin adını tüm dünyaya duyururken, aynı zamanda da ülkemizin bilim alanındaki sessizliğini bozduğunu da tüm dünyaya hatırlatmayı başardı. Bu başarısı ile başta Doç Dr. Kemal KURT olmak üzere Gümüşhane Üniversitesi’ni ve Türkiye‘mizi tebrik ediyor ve bunun gibi başarılarının devamını diliyoruz.

Çalışma ile ilgili olarak Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Halil İbrahim ZEYBEK ise şu sözleri söyledi;

“Ülkemiz çok büyük bir canlı ekosistemine sahiptir. Halen keşfedilmemiş türleri içerisinde bulunduran ülkemiz; Avrupa, Asya ve Afrika kıtalarının kesişme noktasında bulunması, olağanüstü zengin topoğrafik ve iklim çeşitliliğine sahip olması, üç kıtanın tarihi göç yolları üzerinde yer aldığı için değişik medeniyetlere ev sahipliği yapmış olması gibi sebeplerle oldukça zengin bir biyolojik çeşitliliğe sahiptir. Türkiye tür çeşitliliği açısından da dünyanın sayılı ülkelerinden birisidir. Ülkemizde 30.000 kadar omurgasız hayvan türünün yaşadığı tespit edilmiştir. Şiran Mustafa Beyaz Meslek Yüksekokulu öğretim üyesi Doç. Dr. Kemal Kurt hocamız tarafından yapılan araştırma sonucunda bulunan ‘Microliobunum erseni Kurt, 2018’ isimli tür hem bilim dünyası hem de bizler için büyük bir heyecan oldu. Bu nedenle de türe ait örnekleri toplayan Doç. Dr. Ersen Aydın Yağmur ve türün keşfini gerçekleştiren Doç. Dr. Kemal Kurt’u bu keşiflerinden ötürü tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum.”

Microliobunum erseni-2

 

SerdarCR

Genetik ve biyomühendislik lisans mezunuyum. Aldığım eğitim fizik, kimya, biyoloji ve matematik ağırlıklıydı. Mühendislik fakültesi mezunu olduğundan dolayı analitik ve sonuç odaklı düşünce yapısına sahibim. Aldığım eğitim moleküler biyoloji, biyoteknoloji, mikrobiyoloji, genel ve organik kimya, tıbbi genetik ve mühendislik derslerini içermekteydi. Bu derslerde edindiğim teorik bilgileri yine bu derslerin laboratuvarlarında pekiştirme şansım oldu.Lisans hayatım boyunca birçok etkinlikte görev aldım. Bu etkinliklerden birinde konuşmacı olup PCR ve gelişim sürecini sundum. Başka bir etkinlikte ise bilgisayar alanındaki bilgilerim dahilinde teknik koordinatör ve tasarımcı olarak görev yaptım. Görev aldığım etkinlikler haricinde ikna kabiliyetine sahip olup Türkçe'yi iyi kullandığımı düşünmekteyim.Öğrenim hayatım devam ederken internette de çalışmalarım oldu. Bilim ve Tekno'nun kuruculuğunu yapıp yönetim görevini üstlenmekteyim. Ayrıca yine Bilim ve Tekno'da metin yazarlığı yaparak bu girişimi topluma yararlı olacak şekilde devam ettiriyorum. Yaklaşık 50 kişilik değerli ekibime liderlik yapmaktayım. Bunun yanı sıra ise özel bir firmada genetik mühendisi olarak satış departmanında çalışmaktayım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir