BilimGenelHaberSağlık

Cep Telefonları ve Obezite İlişkisi

Google News Abone Ol

Obezite günümüzde görülme sıklığı gittikçe artan; genetik, çevresel, biyolojik, sosyokültürel ve davranışsal faktörlerin oluşumunda rol aldığı bir hastalıktır. Vücutta aşırı ölçüde yağ birikmesi olan şişmanlık ya da obezite yakın bir tarihe kadar güç, sağlık ve zenginliği temsil ediyorken, günümüzde tedavi edilmesi gereken ciddi bir  hastalık olduğu kabul edilmiştir. Vücut ağırlığının fazla olması veya obezite, kalp ve solunum hastalıkları, Tip 1 veya Tip 2 diyabet, hipertansiyon, bazı kanser türleri ve erken ölüm gibi birçok kronik hastalık gelişiminde anahtar risk faktörüdür.

Obezitenin Nedenleri

Obezite genetik yatkınlık ve çevresel faktörlerin ürünü olarak karşımıza çıkmaktadır. Obeziteye neden olan çevresel faktörler;

Fiziksel Aktivitemiz Neden Azaldı?

Günümüzde insanların büyük şehirlerde yaşamları ve yaşam alanlarının azlığı, televizyon başında geçirilen zamanın artması, bilgisayar ve telefonların ulaşılabilirliğinin artması hareketsiz geçirilen zamanı ve buna bağlı olarak obeziteyi arttırmaktadır.

Avrupa Birliği toplumunun üçte birinden fazlası boş zamanlarda egzersiz yapmamakta ve günün 5 saatinden fazlasını oturarak geçirmektedir. Enerji vücudun yakıtıdır. Enerjiyi beslenerek alırsınız ve yaşamak için beslenmek zorundasınız. Ancak; sadece çalıştığı zaman enerji harcayan bir arabadan farklı olarak, vücudumuz her zaman çalışır ve her zaman enerji harcar.

Uzun Süre Cep Telefonu Kullanımı Obezite Riskini Arttırıyor!

Cep telefonları yaşamın doğal bir parçası olmaya devam ettikçe ve özellikle genç insanlar arasında birincil eğlence kaynağı olarak büyüdükçe, fiziksel aktivitede bir azalmaya yol açmaktadır. 2019’da sunulan son bir çalışmada, akıllı telefonlarını günde beş veya daha fazla saat kullanan üniversite öğrencileri yüzde 43 oranında obezite riskini arttırmış ve kalp hastalığı riskini artıran başka yaşam tarzı alışkanlıklarına sahip olma olasılıklarının daha yüksek olduğu açıklanmıştır.

Araştırmacılar, bir akıllı telefon günde beş saat veya daha fazla saat kullanıldığında, katılımcı öğrencilerin daha şekerli içecekler, fast-food, tatlılar, aperatifler içmeleri ve fiziksel aktivitelerinin azalması ihtimalinin iki katı olduğu için obezite riskinin yüzde 43 arttığını buldular.

Cep telefonunun karşısında çok fazla zaman geçirmek hareketsiz davranışları kolaylaştırıyor; erken ölüm, diyabet, kalp hastalığı, farklı kanser tipleri, osteoartiküler rahatsızlık ve kas-iskelet sistemi semptomları riskini arttırıyor.

Kaynakça

  • Prof. Dr. Alphan E., Hastalıklarda Beslenme Tedavisi
  • https://www.acc.org/latest-in-cardiology/articles/2019/07/25/17/00/does-five-or-more-hours-of-smartphone-usage-per-day-increase-obesity

Betül Çelik

Merhabalar ben Diyetisyen Betül Çelik. Marmara Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümü 2019 yılı mezunuyum. Mesleğim ile alakalı bilimsel araştırmalar yapmak ve bu araştırmaları sizler ile paylaşmaktan büyük mutluluk duyuyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir