Nörobilim sinir sistemi bilimidir. Bir zihnin nasıl çalıştığını anlamanın yoludur. İlk bakışta tıpla ilişikli olduğu görünse de daha çok sosyal, toplumsal alanda hasta olan ya da olmayan herkesin zihin yapısını inceleyen bir bilimdir. Beynin işleyiş yapısı, karar verme mekanizması, bilinçaltında neler oluyor tüm bu soruların cevabı nörobilim ışığı altında olmaktadır.
Nörobilim interdisipliner bir bilimdir. Mühendislik, biyoloji, matematik, fizik gibi bir çok farklı alanların bir araya gelerek oluşturduğu bir bilimdir. Günümüzde pek kulaklara aşina gelmese de 21.yüzyılda bilim adamlarına önemli bir konu olmuştur.
Nörobilim alanında araştırma yapan en önemli kişiler; David Eagleman, Nancy C. Anderasen, Christian Keyser, Churcland. Nörobilim üzerinde önemli katkıları olan bu kişiler, beynin gizli hayatını araştırmaya ömür adamışlardır. James Watson‘ın ”kaderimiz, genlerimizin elinde” sözüyle yola çıkarak araştırmalar, düşünceler içine girilebilir. Nörobilimciler biyolojinin sınırını beyin olarak kabul etmişlerdir. Zihni beyin, beyni ise zihin olarak görmüşlerdir.
Derin bir araştırma konusuna sahip olan nörobilim gelecek vadeden bir alandır. Yapay zekadan insan zihnine, insan zihninden robotik kodlamaya kadar bir çok araştırma konusu sunmaktadır. Türkiye sınırları içinde araştırma alanı git gide çoğalmaktadır. Daha çok yurt dışı bağlantılı bir alan olsa da ülkemizde yavaş yavaş önem arz etmeye başlamıştır.
Nörobilim Konuları
1. Nörofizyoloji: Tam olarak tedavi olmasa da, hastalıkların tanısında önemli bir rol oynuyor. Vücuttaki biyoelektrik eylemlerin sinir sistemi alanında gözlemlenmesi üzerine dayalı bir alandır.
2. Nöroanatomi: Duyu sistemleri, şuur bozuklukları ve sendromların ayırıcı tanılarını öğreten alandır.
3. Nörofarmakoloji: İlaçların sinir sistemine olan etkilerini araştıran farmakolojinin alt dalıdır.
4. Davranışsal Nörobilim: Psikoloji ve biyolojinin ortak çalıştığı, davranışların sinir sistemi üzerindeki etkisini araştıran alandır.
5. Gelişimsel Nörobilim: Doğduğumuz günden yetişkinlik çağına kadar ki beyin ve sinir sistemini inceleyen alandır.
6. Kognitif Nörobilim: Algının sinir sistemi açısından bakışını açıklayan alandır.
7. Moleküler Nörobilim: Daha çok beyin hakkında deneysel çalışmalar yapan alandır.
8. Sinirbilim Felsefesi(Nörofelsefe): Felsefi problemlerin beyin aracılığıyla çözüme kavuşturulacağını savunan alandır.
Nörobilimle Kimler İlgilenmeli
Bir kuşun uçması ve hedefe varması için nasıl ki kanat lazım, bu alan için de insanların kanadının olması lazım. Buradaki kanadın anlamı ise ”bilgidir”. Temel bir alanda ya da uzmanlığının olması gerekiyor. İnsan ve toplum bilimleri fakültesinden, sosyoloji bölümünden, felsefe, psikoloji ve daha bir çok bölümde yetkinliğinin olması gerekiyor. Bu alanların üzerine nörobilim adeta insanın bilgisine, bilgi katacak.
Nörobilim öğrendiğiniz takdirde sosyal psikoloji bakış açınız fazlasıyla değişecek. Davranışların altındaki kimyasal ve biyolojik yapıyı öğrendiğimizde tedavi yöntemi daha da basitleşecek. Uygulayacağımız metotlar, düşünce yapımız farklı bir boyut kazanacak.