Günümüzde bilim ve teknolojinin ne kadar geliştiği ortada iken ondan yararlanmamak yanlış olur. Yapılan araştırmalarda, tıp teknolojilerinin geliştirilmesi odaklı çalışmalar odak haline geldi. Bu durum günümüzün gözde teknolojilerinden yapay zeka ile tıbbın güçlerini birleştirmesini sağladı.
Japonya’daki Yokohama Üniversitesi araştırmacılarının yapmış olduğu bir deneyde, yapay zeka kullanılarak kanserin tedavi edilebileceği gözler önüne serildi. Bu yöntem ile kanser teşhisinin çok daha kolay ve kısa sürede olabileceği düşünülüyor. Ayrıca bu durum, kanserin erken teşhisinin hayati önem taşıdığı düşünüldüğünde çok daha önem kazanıyor.
Yapay Zeka İle Kanser Nasıl Tedavi Edilebilir?
Japonya’daki araştırmacılar yaptıkları çalışma ile bağırsak kanserinin yapay zeka yardımı ile saniyeler içerisinde teşhis edilebildiğini açıkladı. Bunun dışında bilgisayar ürünü olan yapay zeka ile endoskopi görüntülerinde tehlikeli kitlelerin algılanabildiği de çalışmanın sonuçları arasında yer alıyor.
Japon bilim insanları yaptıkları bu deneyde; 250’si kadın 556 kişideki bağırsak kanseri kitlelerinin bu yazılım sayesinden birkaç saniye gibi kısa sürede teşhis edilebildiğini ortaya koydu. Bununla beraber yapılan teşhislerin %94’lük bir doğruluk oranı taşıdığı da yazılımın ne kadar başarılı olduğunu gözler önüne serdi.
Araştırmayı yürüten ekibin başında görev alan Dr. Yuiçi Mori, yaptığı açıklamada bu sistemde en kayda değer şeyin, yapay zekanın kolonoskopi sırasında kolorektal poliplerin gerçek zamanlı optik biyopsisine olanak tanıması olduğunu dile getirdi. Bunun gibi tıp teknolojilerinin gelişmesi ile insan ömrünün daha uzun olabileceği düşünülüyor.