BilimGenelMakalelerSağlık

Yapay Kalp Sorunu

Google News Abone Ol

Yapay Kalp Nedir?

Kalp kandaki oksijen seviyesini düzenleyen ve kanın akciğerler ile vücudun geri kalanında dolaşımını sağlayan kastan oluşan bir pompadır. Kalp bir gün içinde ortalama 7500 litre kan pompalamaktadır. Her motor gibi eğer iyi bakılmazsa bozulabilir ve pompalama verimi düşebilir. Bu duruma kalp yetmezliği denir.

Total yapay kalp; hastalıklı kalbin tamamen vücuttan çıkartılıp yerine konan ve kalp yerine kan dolaşımını sağlayan dolaşım destek cihazdır. Kalp pompaları olarak da adlandırılan ve son 10 yılda biyomedikal alandaki gelişmelerle çok önemli hale gelen bu sistemler, hastaların daha uzun ve kaliteli bir yaşam sürmelerini sağlıyor. Total yapay kalpler, kalp destek cihazlarına göre daha komplike cihazlardır, ameliyatları da daha uzun ve zordur. Yapay kalp destek cihazları, vücut içine yerleştirilen ve vücut dışında olan olmak üzere iki farklı gruptur. Hangisinin takılacağı, hastanın kalp yetersizliğinin ve genel durumunun özelliklerine göre belirlenir. ABD’li bir televizyon programcısı olan Paul Winchell (1922-2005), yapay kalbin mucidi olarak gösterilir. Dünyada ilk kez 2013 yılında tamamen yapay bir kalp Fransa’ da ki George Pompidou Hastanesinde 70 yaşındaki bir hastaya nakledilmişti.

Yapay Kalp Sorunu

Gerekli hızda yeterli miktar kanı pompalayabilen minyatür pompaların insan vücuduna yerleştirilmesinde modern teknolojiler kullanılmaktadır. Ancak bu pompalar için uygun elektrik gücünü sağlayabilmek zordur. Sıradan akülerin vücut içine yerleştirilmesi ise mümkün değildir ve uzun süre pompanın kesintisiz çalışması için oldukça büyük akü gereklidir. Uzun dönem steril şartlarının sağlanması ve vücut dışındaki güç kaynağının kurulması çözülmesi gereken önemli bir problemdir. Kabul edilebilir bir yaklaşım ise vücut içindeki glikozu yakıt olarak kullanan kan hücrelerine bağlanmış oksijeni yükseltgen olarak kullanan bir yakıt hücresi konulmasıdır. Bu durumda, bedeninizdeki cihazı çalıştırmak için yapmanız gereken tek şey gofret yemek ya da bir gazoz içmek olacak. Biyoyakıt hücreleri yapay organ ve uzuvların işletilmesi açısından bir devrim yaratmaya aday.

 

Sündüz Başol

Afyonkocatepe üniversitesi biyomedikal mühendisliği öğrencisiyim.Okumak ve öğrenmek  her zaman beni heycanlandırmaktadır.Öğretirken öğrenildiğini inanmaktayım.”Zihin de paraşüt gibidir, açıldığında iş görür”. / Walt Disney

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı