GenelHaberTeknoloji

Isı İle Elektrik Üreten Boya

Google News Abone Ol

Güney Korede bulunan Ulsan Ulusal Bilim ve Teknoloji Enstitüsündeki (UNIST) bilim insanları, yeni bir yenilenebilir enerji sistemi olarak atık ısıyı elektrik enerjisine dönüştüren termoelektrik boya geliştirdiler. Çalışmayı anlatan makale Nature Communications dergisinde Sung Hoon Park ve çalışma arkadaşlarının imzasıyla yayımlandı.

Isı İle Elektrik Üretmek Mümkün Mü?

Güneş enerjisini yakalayıp elektriğe dönüştüren “sürülebilir solar hücreler” yapmak için kullanılabilecek olan fotovoltaik boya zaten geliştirilmişti. Bu yeni sistem ile boyanan yüzeyler, ısı enerjisini elektrik enerjisine dönüştürüyor.

Zaten bu işi yapan termoelektrik jeneratörlerin kullanımları genellikle düz yüzeylerle sınırlıdır. Ama bu termoelektrik boya hemen hemen her şekildeki yüzeye doğrudan uygulanabilecek ve ısı kaybının yaşandığı yüzeylerde , günümüz cihazları için yeterli enerjiyi üretebilecek. Isı kaybının engellenmesi için de büyük önem taşıyor.

Peltier, Seebeck veya Thomson etkisi sayesinde iki taraftaki sıcaklık farkı kullanılarak voltaj üretilebiliyor. Özel olarak formüle edilmiş inorganik termoelektrik boya, iki tür yarı iletken malzeme oluşturmak için ??2??3 (bizmut tellürür) ve ??2??3 (antimon tellürür) parçacıkları kullanılarak yapıldı. Boyayı test etmek için p tipi ve n tipi termoelektrik boyayı metal bir kubbeye uygulanarak santimetre karede 4 mW üretildi.

Araştırma ekininden Jae Sung Son, geliştirdikleri termoelektrik boyanın binalar, arabalar, gemiler gibi büyük ölçekli ısı kaynağı sayılabilecek yüzeylerdeki atık ısıdan enerji elde etmek için kullanılmasını umduklarını söylüyor. “Örneğin bir binanın terası ve duvarları yazın 50 °C’den daha yüksek sıcaklıklara ulaşıyor. Eğer biz bu termoelektrik boyayı duvarlara uygularsak, çok büyük miktarda atık ısıyı elektrik enerjisine dönüştürebiliriz.” diyor.

UNIST araştırmacılarına göre diğer elektrik üretim uygulamalarından faklı olarak, bir gün binaların dış yüzeylerini, çatıları ve arabaların dış yüzeyini boyamakla birçok kişiye kolayca elektrik enerjisi sağlamak mümkün.

Dünya ottan çöpten enerji üretmeye başladı ve yenilenebilir enerji konusunda çalışmalar hızla devam etmekte. Bilim insanlarının bizleri şaşırtması için artık daha çok çalışmaları gerekecek gibi görünüyor.

Feyza Saat

Ankara'da yaşıyorum. Radyoterapi bölümü mezunuyum. Şuan Hacettepe Üniversitesi Fizik Mühendisliği bölümünde öğrenciyim. Araştıma yapmayı, yazmayı ve bunları başkalarıyla paylaşmayı seviyorum.

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir