BilimGenelMakalelerUzay

Uzay Neden Karanlıktır?

Google News Abone Ol

Aslında çok basit bir soru gibi duruyor değil mi? Ama biraz düşünüldüğünde oldukça karmaşık, öyle ki bilim insanları bunun cevabını ancak 20. yy da bulabilmişlerdir. Çünkü evrende milyonlarca yıldır var ve bunlar ışık yayıyor. Üstelik Güneşimiz bize oldukça yakın ve Dünya‘nın bir yüzünü aydınlatabiliyor iken nasıl oluyor da uzay karanlık kalabiliyor idi. Bu sorunun çözümü için yaygın olan 3 ana görüş vardır.

Birincisi için görme olayını anlamak gerekiyor. Görme olayının gerçekleşmesi için yani bir cismin görülebilmesi için herhangi bir ışık kaynağından çıkan ışığın cisim tarafından yansıtıldıktan sonra gözümüze gelmesi gerekir. Ve uzayın da tam anlamıyla bir boşluk olduğu düşünülürse bu olayı anlamak kolaylaşacaktır. Yani uzayı dolduran bir madde olmadığından(en azından biz öyle biliyoruz) ışığın çarpıp yansıması mümkün değildir. Uzay bu yüzden karanlık görünür.

İkinci olarak bu görüşe şöyle bir karşılık gelmiştir eğer ışığın bir cisimden gözümüze gelmesi gerekiyorsa ve evrende de çok fazla sayıda yıldız ve çeşitli ışık kaynakları varsa Dünya’dan bakıldığında geceleri de gökyüzünün parlak görünmesi gerekmez miydi? İşte bu duruma “Olbers Paradoksu” deniyor. Paradoks “Heinrich Olbers” tarafından 1823 yılında ortaya atılmıştır. Bilim dünyasında çok ses getiren paradoksa bilim insanları birçok çözüm sundular. Fakat asıl sıkıntı evrenin sonlu olduğunu ve bir başlangıcının olmadığını düşünüyor olmalarıydı ve evren 13.8 milyar yaşında ise biz yalnızca 13.8 milyar yıl önceki yıldızları görebiliriz diyorlardı. Daha sonra “Big Bang” teorisi ile beraber bu paradoksa bir yeni paradoks daha eklenmiş oldu. Öyle ki patlamadan hemen sonra evren çok sıcak ve ışıkla doluydu. Bu durumda big bang den arta kalan ışığı görmeliydik. Fakat evren sonsuz yönde genişliyor. 13.8 milyar yaşındaki evrenin çapı prensipte 45.6 milyar yıldır. Yani ışık vardır fakat henüz gözümüze ulaşmamıştır ki şayet uzay tek bir noktadan değil de her noktadan genişliyorsa hiç ulaşmaması da mümkündür.

Bu konudaki son görüş ise evren genişledikçe evrende seyahat eden dalgalar da Doppler Etkisi‘nden dolayı uzar ve artık frekansları görünür ışığın dışındadır. Bu yüzden uzay karanlıktır denir.

Ekrem Mücahit Doğdu

16.07.1998 doğumluyum. Üsküdar üniversitesi Moleküler biyoloji ve genetik öğrencisiyim. Istanbul da yaşıyorum. Özellikle kendi alanımın dışında fizik ile de ilgileniyorum. Kitap okumak, müzik dinlemek ve basketbol oynamak hobilerim arasinda.

2 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir