BilimCanlılarGenelMakalelerMikroorganizmalar

Üç Cinsiyetli Kurtçuk: Auanema Sp.

Google News Abone Ol

Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü’ndeki bir grup bilim insanı,  önceden canlı yaşamının oldukça sınırlı olduğu düşünülen Kaliforniya’nın okyanustan üç kat daha tuzlu ve PH değeri 10 olan Mono Gölü’nde yaşamını sürdüren sekiz yeni kurtçuk türü keşfettiler. Bunlardan birisi Auanema sp. olarak adlandırılan bir kurtçuk (mikroskobik solucan) türü birçok açıdan bilim insanlarını şaşırtmayı başardı.

Bu kurtçuk türü zorlu çevre koşullarıyla başa çıkmakta oldukça başarılı gözüküyor. Hatta insanlar için öldürücü olan arsenik dozunun beş yüz katına kadar hayatta kalabilmekte. Ayrıca yapılan laboratuvar deneylerinde Auanema sp., çokta aşırı olmayan koşullar altında da yetiştirilebildi. Bu da bize organizmanın çevre koşullarına uyum yeteneğini oldukça işlevsel bir şekilde kullanabildiğini göstermektedir.

Cinsiyeti ve Üreme Sistemi

Evet başlıkta da dikkatimizi çektiği üzere bu kurtçuk türümüz üç cinsiyetli: dişi, eril, hermafrodit (çift cinsiyete sahip olma durumu). Cinsiyet farklılaşması denince ilk olarak nemadotlar (yuvarlak solucanlar) akla gelmektedir. Nemadorlar genelde hermafrodit ve eril olmak üzere iki cinsiyete sahip olmakla birlikte yeni keşfedilen Auanema sp. türü bunlara ek olarak dişil cinsiyet de bulundurmakta.

Türün bireyleri hem yumurta hem de sperm hücrelerine sahipler ve canlı isterse kendi kendini dölleyebilmekte ve dünyaya yüzlerce yavru getirebilmekte. Ancak bu durumda da yavrular, heteroseksüel ilişkinin sağladığı genetik çeşitlilikten mahrum kalmakta. Uygun çevre koşullarında eril-dişil cinsel üreme genetik çeşitliliği arttıracak ve tür için avantaj sağlayacaktır ancak çevre koşullarının uyun olmadığı durumlarda da türün bireyleri kendi kendilerine döllenerek hızlı bir şekilde üreyip türün devamını sağlayabilmektedirler. Mikroskobik bir canlı olarak yavrularını bir kanguru gibi vücudunda taşıması da organizmanın bir diğer şaşırtıcı özelliği.

Bilim Dünyasındaki Yankıları

Arsenikle kirlenen sular küresel bir sağlık sorunu haline gelmiştir. Bu kurtçukların arsenikle nasıl başa çıktıklarını anlamak, hücrelerin arsenikle nasıl etkileşime geçtiğini görmek bilim insanlarınca merakla beklenen konulan arasında yer almaktadır.

Kaynakça: 

  • https://www.independentturkish.com /node/75096/bilim/ -cinsiyetli -yeni- kurt -keşFefedildi
  • https://aawsat.com/turkish/home/article /1922251/-cinsiyetli -yeni- kurtçuk- türü-  kefedildi,
  • https://www.webtekno.com/3-cinsiyete- sahip -bir- solucan -kesfedildi -h76710. html
  • https://www.sciencealert.com/a -worm -with -three -sexes -and -a- tolerance- for- arsenic- found- thriving- in -a-nearly -lifeless -lake

Fadime Çağlar

Hacettepe Üniversitesi'nde psikoloji 4. sınıf öğrencisiyim. Bilim, sanat, mitoloji, teknoloji, tarih, felsefe başta olmak üzere mantıklı mantıksız her şeyi merak edip, araştırmaktan, öğrendiklerimi de arkadaşlarımla tartışmaktan büyük zevk duyarım. Hiçbir ayrıma varmaksızın bütün hayvanları seven, atlara ise aşık, bir doğa tutkunuyum. Yamaç paraşütü, origami, resim (yağlı boya, akrilik, ebru, rölyef), binicilik, doğa yürüyüşü hobilerim arasındadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı