BilimGenelHaberSağlık

Türk Bilim İnsanları Beyin Pili Geliştirdi

Google News Abone Ol

Türk Bilim İnsanlarından Hayat Kurtaran İcat

Gaziantep‘te saygın bilim insanlarından oluşan 25 kişilik ekip, epilepsi ataklarını azaltan, kimi hastalarda ise epilepsinin semptomlarını tamamen tedavi eden beyin pili geliştirdiklerini açıkladı.

Oldukça tehlikeli olabilen bir beyin hastalığı olan epilepsinin tedavisine çok yaklaşmış olabiliriz. Sağlık alanında olan bu hayat kurtaracak buluşun Türkiye‘den çıkmış olması milli açıdan gurur veridi bir haber. İnternette en çok aranan ve yine internette en çok okunan haberler arasında yer olan icat hakkında birçok kişi konuşmaya başladı. Gerek milli açıdan gerekse sağlık açısından oldukça sevindirici bir haber olduğunu kabul etmek gerek…

Nasıl Başladı?

Bir iş adamının hayaliyle “Ninova Neurotechnology“adı altından bahsi geçen 25 kişilik ekip toplandı. Doktor, mühendis ve yazılım uzmanlarından oluşan ekip, 3 yıllık ayrıntılı bir araştırma ve hummalı çalışmayla birlikte, Türkiye’nin ilk tamamen milli olan beyin pilini üretmeyi başardılar.

Milli üretim olan ve “Epistop” ismi verilen beyin pili, hastaların %30’unda kesin sonuç vermesi ile ve gelecekte epilepsi hastalarına umut olma ihtimaliyle tüm dünyada konuşuluyor.

beyin piliAyrıntılar;

Haberin ayrıntılarına indiğimizde 6 milyon dolarlık Ar-Ge maliyeti olduğunu görüyoruz. Böyle bir beyin pilinin hem cinsleri şuana kadar yalnızca Amerika‘da üretilmişti. İlaca karşı dirençli olan epilepsi ataklarını önlemede bir çığır açacağı düşünülen cihaz oldukça umut verici.

Epsitop, hastanın göğüs kafesinin üzerindeki derinin altına yerleştiriliyor ve gerektiğinde beyne belli dozlarda elektrik sinyali yolluyor. Vereceği sinyallerin frekansı hastaya göre ayarlanabilen cihaz, tekrar çıkarmaya gerek kalmadan deri üstünden 6 ayda bir şarj edilebiliyor. Üstelik biyouyumlu tasarlandığından vücuda bilinen bir zarar vermiyor.

Benzer şekilde deri üzerinden yeniden programlanabilen yani ayarları düzenlenebilen cihazız, 250 yıl kadar ömre sahip olduğu dikkat çekiyor. Projenin bilimsel danışmalarından biri olan Doç.Dr. Hayati Deniz, fiyatı 18- 24 bin dolar arasında değişen fiyatlarla satılan ürünü geliştirerek Türkiye’ye kazandırdıkları için gurur duyduklarını ifade etti.

SerdarCR

Genetik ve biyomühendislik lisans mezunuyum. Aldığım eğitim fizik, kimya, biyoloji ve matematik ağırlıklıydı. Mühendislik fakültesi mezunu olduğundan dolayı analitik ve sonuç odaklı düşünce yapısına sahibim. Aldığım eğitim moleküler biyoloji, biyoteknoloji, mikrobiyoloji, genel ve organik kimya, tıbbi genetik ve mühendislik derslerini içermekteydi. Bu derslerde edindiğim teorik bilgileri yine bu derslerin laboratuvarlarında pekiştirme şansım oldu.Lisans hayatım boyunca birçok etkinlikte görev aldım. Bu etkinliklerden birinde konuşmacı olup PCR ve gelişim sürecini sundum. Başka bir etkinlikte ise bilgisayar alanındaki bilgilerim dahilinde teknik koordinatör ve tasarımcı olarak görev yaptım. Görev aldığım etkinlikler haricinde ikna kabiliyetine sahip olup Türkçe'yi iyi kullandığımı düşünmekteyim.Öğrenim hayatım devam ederken internette de çalışmalarım oldu. Bilim ve Tekno'nun kuruculuğunu yapıp yönetim görevini üstlenmekteyim. Ayrıca yine Bilim ve Tekno'da metin yazarlığı yaparak bu girişimi topluma yararlı olacak şekilde devam ettiriyorum. Yaklaşık 50 kişilik değerli ekibime liderlik yapmaktayım. Bunun yanı sıra ise özel bir firmada genetik mühendisi olarak satış departmanında çalışmaktayım.

8 Yorum

  1. Gurur verici daha ayrıntılı bilgi verilecek mi bir de dr ve arkadaşların iletişim numaralarını nasıl ediniriz

    1. Bunun gibi detaylar açıklanmadı, ancak yöntem yaygınlaştığında yani sağlık sektöründe kullanımı arttığında daha detaylı açıklama yapılacaktır.

  2. Beyin pili taktırmak için ne yapmamız gerekliyse bilgi verilebilir misiniz rica etsem?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı