BitkilerCanlılarGenelMakaleler

Trabzon Hurması (Cennet Hurması)

Google News Abone Ol

Trabzon hurması (Diospyros kaki), Japon hurması, cennet hurması ya da Akdeniz hurması gibi isimlerle bilinir. Çin’den tüm dünyaya yayılmış ve Anadolu’ya da İpekyolu ile gelmiştir.

Trabzon hurması, diğer biyoaktif fitokimyasalların yanı sıra özellikle karbonhidratlar, diyet lifleri, vitaminler, mineraller, karotenoidler ve fenolik bileşikler içerdiği için iyi bir besin kaynağıdır.

Trabzon hurmasının son yıllarda popüler olmasının sebebi: cazip turuncu rengi, kendine özgü tadı, antioksidan ve fenolik bileşikler bakımından zengin olmasıdır.

Nasıl Tüketilir?

İlk olarak olgun Trabzon hurması turuncu veya koyu turuncu-kırmızı renktedir. Sarı bir Trabzon hurması yenebilir ama tamamen olgun değildir. Tatlı cennet hurmaları, sert ve çıtır çıtır olduğunda iyi bir tat verir.

Bu meyveyi elma gibi  tüketebiliriz. Kurutarak veya marmelatını yaparak da tüketilebilir.

Genelde Trabzon hurması püre haline getirilip dondurulmakta ve bu püre daha çok marmelat, jöle, nektar, kek, sos, dondurma, krema ve muhallebi yapımında kullanılmaktadır.

Trabzon Hurmasının Sağlığa Yararları

  • İçerisinde bulunan biyoaktif bileşenler, özellikle karotenoidler ve tanen, serbest radikalleri söndürmede, kardiyovasküler risk faktörlerini (kan basıncı ve kolesterol) azaltmada, diyabet risklerini azaltmada ve kanserle savaşmaya yardımcı olur.
  • Trabzon hurması posa bakımından zengindir. Posanın, lipid metabolizması üzerinde iyi tanımlanmış etkilere sahiptir.
  • İçerdiği yüksek posa nedeniyle konstipasyonu engeller.
  • Trabzon hurması, posanın yanı sıra hurma meyvelerinde bulunan mineraller ve temel eser elementler, koroner aterosklerozu ve komplikasyonlarını önleyebilir.
  • İçerdiği kriptoksin maddesi yorgunluk, stres, depresyon gibi durumlara karşı etkilidir.
  • Özellikle A vitamini, beta-karoten, lutein, likopen olmak üzere çeşitli vitaminler açısından zengindir. Bu vitaminler  kırışıklıklar, yaşlılık lekeleri, Alzheimer hastalığı, görme kaybı, kas güçsüzlüğü gibi erken yaşlanma belirtilerini önlemek için vücutta antioksidanlar olarak işlev görürler.
  • Trabzon hurması yeni kırmızı kan hücreleri oluşturulmasında temel bir element olan bakır mineralini içerir. Bakır sağlıklı kırmızı kan hücrelerinin dolaşımını, bilişsel fonksiyonları, kas tonusunu, metabolizmayı ve enerji seviyelerini, yara onarımını ve hücresel büyümeyi arttırır.
  • Hamile kadınlar için bebeğin gelişiminde önemli rolü olan folik asit barındırması, kabızlığı gidermesi, bulantı-kusma şikayetlerini önlemesi nedeniyle önerilen bir meyvedir.

Tabii ki her zaman olduğu gibi porsiyona dikkate ederek yemek en iyisidir. Fazla tüketildiği zaman Ülser, Gastrit ve Reflü gibi hastalıklara neden olabilir.

100 g Trabzon hurması 129 kkal

Kaynakça

  1. Masood Sadiq Butt, M. Tauseef Sultan, Mahwish Aziz, Ambreen Naz, Waqas Ahmed, Naresh Kumar, Muhammad Imran. Persimmon (Diospyros kaki) fruit: hidden phytochemicals and health claims. EXCLI J. 2015; 14: 542–561.

Betül Bal

Merhaba! Ben Betül BAL.1999 Balıkesir doğumluyum. Beslenme ve Diyetetik 4. sınıf öğrencisiyim. Bu platformda araştırdıklarımı, öğrendiklerimi sizinle paylaştıkça mutlu olacağım.''Düşünen insanın en güzel mutluluğu, araştırılabilir olanı araştırmış olmak ve araştırılamayana rahatça saygı duymaktır.''

2 Yorum

    1. Merhaba, evet Trabzon hurması yüksek lif içeriği nedeniyle kan şekerini düzenleme etkisi vardır bu yüzden şeker hastalarına önerilebilir. Fakat fazla tüketimi zarar da verebilir. Dikkatli tüketmek lazım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı