BilimGenelHaber

Tarımda Yenilikçi Bir Sistem: Dikey Tarım

Google News Abone Ol

Dikey Tarım toprağın, suyun, havanın ve zamanın minimum seviyede kullanılarak daha kaliteli ürünler elde edilebilmesi amacıyla ortaya çıkmış yenilikçi bir sistemdir. Dikey tarım, geleneksel tarım gibi geniş tarlalar kullanmıyor, fazla suya ve toprağa ihtiyaç duymuyor, ileri teknoloji yöntemlerini zorunlu kılmıyor. Artan şehir nüfusu ve tarım alanlarının azalmasıyla bu yöntem vazgeçilmez alternatif sağlıyor.

Tüketime karşı üretimi teşvik eden yöntem Singapur ve Amerika’da çoktan hayata geçirildi. Japonya’daki Mirai Corp dünyanın en büyük dikey tarım kullanılan kapalı tarım arazisi oldu.

Dikey Tarım Nedir?

Geleneksel tarım alanlarında alınabilecek verim toprağa, sulamaya, güneşe ve gübrelemeye bağlıdır. Ayrıca toprak yapısı, ekolojik dengenin bozulması, işçilik ve ekipman masrafları da bu verimi etkiler. Dikey tarım sistemleri ise bu faktörlerin etkisini kaldırıyor ve hem yerden hem de gereksiz masraftan avantaj sağlıyor. Ayrıca tarımda böcek ilacı kullanma ihtiyacına neredeyse son veriyor. Kapalı alanda tarım ürünlerine yalnızca ihtiyaç duyduğu kırmızı ve mavi ışık verilerek ortam ayarlanabiliyor.  Bu sistemler geleneksel tarım arazilerine oranla 100 kat fazla verim sağlıyor ve 1000 m2 alana ihtiyaç duyulacak verim 100 m2 kadar alanda alınabiliyor.

Dikey Tarım Nasıl Yapılır?

Bitkiler eski şişelerden üretilmiş, üzerlerinde hava boşlukları olan, dikey tarım aparatları (tower farm) üzerinde yetişiyor, kökleri açıkta ve su püskürtme ile sulama yapılıyor. Püskürtme yöntemi ile normal tarım arazilerinde kullanılan suyun %1’i kullanılıyor. Bitkilerin ihtiyacı olan tüm mineraller suya karıştırıldığı için gübrelemeye ihtiyaç kalmıyor. Dikey tarım apartmanın içine torf ve perlit maddeleri konuluyor . Torf, toprağa eklendiğinde ekilen bitkinin doğru bir biçimde yetişmesini sağlıyor. Perlit ise bitkilerin sıcaklık değişimlerinden etkilenmesini önleyerek toprak düzenleyici bir izolasyon görevi görüyor.

Dikey tarım şehirlerde gıda üretimine olanak sağlıyor. İsterseniz evinizde, apartmanınızda açık veya kapalı herhangi bir yerinde kendi küçük tarlanızı kurabilir, kendi yetiştirdiğiniz besinleri kullanabilirsiniz. Gıdaya erişimde mesafeleri ortadan kaldırıyor. Dikey tarım ile ürünler organik oluyor. Hem sağlıklı, hem de besin değerleri daha yüksek besinler yetiştirilebiliyor. Birçok yönden tasarruf sağlayan bu sistem tarım ve gıda sektörü adına etkisi büyük olacak bir yenilik.

Feyza Saat

Ankara'da yaşıyorum. Radyoterapi bölümü mezunuyum. Şuan Hacettepe Üniversitesi Fizik Mühendisliği bölümünde öğrenciyim. Araştıma yapmayı, yazmayı ve bunları başkalarıyla paylaşmayı seviyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı