GenelHaber

İnsan Yapımı Olan Nesneleri Toplam Ağırlığı

Google News Abone Ol

Çöplerimizin Miktarı Çok Fazla

Şimdiye kadar dünya üzerinde yaşamış ve ölmüş, gelmiş geçmiş bütün insanların dünyaya bıraktığı ve şuanda dünya üzerinde sağlam sayılabilecek nesnelerin toplasak ortaya ne çıkardı hiç düşündünüz mü? Bilim insanları sizin için düşünmüş ve bu konuyu araştırmışlar. Ortaya inanılmaz bir sonuç çıkmış tabii.

İngiliz bilim insanları tarafından dünya üzerinde insan yapımı olan nesnelerin ne kadar ağır olduğu araştırıldı. Araştırma sonucunda ise, dünya üzerinde halihazırda bulunun insan yapımı nesnelerin toplam ağırlığının yaklaşık olarak 30 trilyon ton olduğu ortaya çıktı. Araştırma sonuçları detaylı olarak Anthropocene Review dergisinde yayınlandı. Bu araştırma sonucunda çıkan verilerin bu denli çok olması, dünyanın adeta bir “Teknosfer” tabakasına sahip olduğunu göstermiş oldu.

Bilim insanları ilginç bir durum daha açıkladı. Bilim insanlarının söylediklerine göre sözü edilen teknosferi dünya üzerine yaydığımızda, her bir metrekareye 50 kilogram çöp düşüyor. Dünyamıza yakından baktığımızda, ona ne kadar kötü davrandığımızı ve hor kullandığımızı görmemiz ne kadar acı.

Geri Dönüşüm Yetersiz Kalıyor

Dünya üzerinde 30 trilyon ton insan yapımı nesne bulunuyor. Bu kadar büyük bir kütlenin önüne geçebilme için hali hazırda kullandığımız yöntemlerden olan “Geri Dönüşüm” bile yetersiz kalıyor. Leicester Üniversitesinde görev yapan palaeobiyoloji profesörü Jan Zalasiewicz yaptığı açıklamada, insanların yaşamını sürdürmek için inşa ettiğin yapılar, fabrikalar çiftlikler, yollar, hava alanları, limanlar, madenler bilgisayar sistemleri, laboratuvarlar… oldukça fazla miktarda atık bıraktığını ve büyük kütlelere ulaştığını dile getirdi.

Dünyanın hayatını devam ettirmesine yarayan biyosferin tersine teknosfer, kendisini oluşturan materyallerin geri dönüşümü konusunda yetersiz kalıyor .

SerdarCR

Genetik ve biyomühendislik lisans mezunuyum. Aldığım eğitim fizik, kimya, biyoloji ve matematik ağırlıklıydı. Mühendislik fakültesi mezunu olduğundan dolayı analitik ve sonuç odaklı düşünce yapısına sahibim. Aldığım eğitim moleküler biyoloji, biyoteknoloji, mikrobiyoloji, genel ve organik kimya, tıbbi genetik ve mühendislik derslerini içermekteydi. Bu derslerde edindiğim teorik bilgileri yine bu derslerin laboratuvarlarında pekiştirme şansım oldu.Lisans hayatım boyunca birçok etkinlikte görev aldım. Bu etkinliklerden birinde konuşmacı olup PCR ve gelişim sürecini sundum. Başka bir etkinlikte ise bilgisayar alanındaki bilgilerim dahilinde teknik koordinatör ve tasarımcı olarak görev yaptım. Görev aldığım etkinlikler haricinde ikna kabiliyetine sahip olup Türkçe'yi iyi kullandığımı düşünmekteyim.Öğrenim hayatım devam ederken internette de çalışmalarım oldu. Bilim ve Tekno'nun kuruculuğunu yapıp yönetim görevini üstlenmekteyim. Ayrıca yine Bilim ve Tekno'da metin yazarlığı yaparak bu girişimi topluma yararlı olacak şekilde devam ettiriyorum. Yaklaşık 50 kişilik değerli ekibime liderlik yapmaktayım. Bunun yanı sıra ise özel bir firmada genetik mühendisi olarak satış departmanında çalışmaktayım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir