SWOT Analizi
SWOT; İngilizcedeki dört kelimenin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. Bu dört kelimeler ise;
- Strenghts; Güçler (Kuvvetli yönler)
- Weaknesses; Zayıflıklar (Zayıf yönler)
- Opportunıtıes; Fırsatlar
- Threats; Tehditler şeklindedir.
Bu SWOT analizi, çevresel faktörlerin incelenmesi, işletmenin geleceği açısından önemli fırsatların saptanması, işletmenin güçlü yönlerinin ortaya çıkarılması ve bunların hangi durumlarda gerekeceğinin saptanması, işletmenin zayıf yönlerinin belirlenerek önlem alınması ve benzeri stratejik planlamacı bir yaklaşımı kapsamaktadır. SWOT analizi kısaca mevcut durumun tüm yönleriyle iç ve dış dinamiklerinde göz önünde bulundurularak genel profilin fotoğraflanmasıdır. bu kavramı şirket veya işletme bazında düşünmemek gerekir. bu kavramı hayatımıza da uygulayabilirsek kendimizi tanımamız güçlü ve zayıf yönlerimizi tespit edebilmemiz açısından önem arz etmektedir.
Bir kağıda sizde kendinizin SWOT analizini yapabilirsiniz. kağıdı dörde bölüp güçlü yönlerinizi, zayıf yönlerinizi belirleyebilir, gelecek planlamalarınızı şekillendirebilir ve hayatınıza yön verebilirsiniz ve birçok kararınızı almakta size yol göstericisi olabilir. Bazen içinden çıkamadığımız durumlarda, stresli zamanlarımızda, önümüzü göremediğimiz zamanlarda işimizi kolaylaştırabilen bir yöntem olan SWOT analizini yapabilmek için bir kağıt ve bir kalem yeterli olacaktır.
SWOT Analizi Temelde Ne İşe Yarar?
SWOT analizi temelde iki işe yarar. bunlar; ilk olarak, anlamayı ve algılamayı kolaylaştırır. kurumu ya da kişiyi çevreleyen ortamın tüm yönleriyle ve tüm çıplaklığıyla gözler önüne serilmesini sağlar. ikinci olarak da, kararlı almayı kolaylaştırır. mevcut durumun görülüp kuruma veya kişiye ilişkin ileriye dönük adımların daha sağlıklı, daha gerçekçi ve daha etkin atılmasında bir yol göstericidir.