CanlılarGenelHayvanlarMakaleler

Kanatlı Pusula: Albatros

Google News Abone Ol

Albatrosların Genel Özellikleri

Albatroslar genel olarak martıyı andırırlar lakin martıdan oldukça hacimli, gagası daha büyük ve çok daha uzun boyunludurlar. Eşine oldukça sadık olan bu kuş türü, en uzun kanat genişliğine sahip tür olarak bilinir. Kanat uzunluğu 4 metreye kadar ulaşabilir. Omuz kilidi olarak adlandırılan kanatlarını sabitleyen bir kirişe sahiptirler. Bu kiriş sayesinde kanatlarında ki yoğun kası az bir enerji ile harekete geçirirler. Bu kirişler aynı zamanda pusula görevi görmektedir. Manyetik alanı kirişleri sayesinde algılayabilen bu tür, nerede olursa olsun yönlerini kaybetmezler. Havalanabilmesi için familyasında ki diğer kuşlara nispeten daha uzun bir yol koşması gerekir. Havalanması biraz zaman alır. Diomedeidae familyasını oluşturan bu tür çok uzun süre havada kanat çırpmadan süzülebilir. Bu özellikleri planörlere ilham kaynağı olmuştur.

Albatros
Albatros

Albatros

Antartika enlemlerinden 60. enleme kadar olan alan içerisinde yaşayabilmektedirler. Üreme dönemlerinde daha sıcak bölgelere göç ederler. Bu dönem de ekvator ve çevresinde görünmesi oldukça mümkündür. Kanatları hariç beyaz renklidir. Nadir görünürler ancak gri ve kahverengi olan türleri de vardır. Siyah Ayaklı Albatros, Kara Kaşlı Albatros, Göçmen Albatros, Laysan Albatrosu

Özgürlüğüne düşkün olan bu albatroslar, açık deniz kuşlarıdır. Hayatlarını yumurtlama ve kuluçka dönemi hariç suda geçirirler. Su üzerinde beslenip suda uyurlar.Genel olarak deniz canlıları ile avlanıp, yüzeyde ki balıklardan beslenirler. Özellikle kalamar tüketirler. 12 metreye kadar avlanmak için dalabilirler. Gagalarında böbrek bezine benzer bir yapı vardır. Bu yapı sayesinde tuzlu suyu tuzundan arındırarak içebilirler.

Ortalama 30 ile 60 yıl yaşayan albatroslar 3- 4 yaşında erginleşir, 6 -7 yaşlarında yuva kurarlar. Yaklaşık 5 – 6 kilogramdırlar. Albatroslar yıl içerisinde sadece bir kez yumurtlarlar. Ortalama 200 – 300 gram ağırlığında olan bu yumurta için nöbetleşerek kuluçkaya yatarlar. Kuluçka süresi yaklaşık olarak 3 aydır. Bu sürede eşi suda olan albatros, 1 hafta kadar dayanabilir. 80 – 90 günlük kuluçka süresinin ardından yavru albatros, anne ve babasının sindirilmiş besinleri gagasına kusmasıyla beslenir. Yavrular büyüdüğü zaman eşler birbirlerinden ayrılırlar ve okyanusa açılırlar. Tekrar üreme dönemi gelince buluşurlar.

Efsaneye göre tek eşliliği seçmiş olan bu kuş türü, çiftleşme döneminde eşlerden biri gelmediğinde diğeri onu bekler. Oldukça heybetli olan bu kuş, çok narin duygular beslemektedir. Ömürleri boyunca tek eş seçerler ve birbirlerine karşı oldukça saygılıdırlar. Centilmenliği ile öne çıkan bu kuşlar, eşlerine saatlerce kur yapıp sevgi gösterisinde bulunabilirler.

Kaynakça

  • https://cahil.co/albatros-kusu-nedir-ozellikleri/
  • https://www.bilgeyik.com/albatros-kuslari-513
  • https://tr.wikipedia.org/wiki/Albatros
  • https://www.kuslar.gen.tr/albatros-kusu.html

Hilal Selçuk

Merhaba :) Ben Hilal. Sayısal 2021 öğrencisiyim. Çeşitli spor dallarında okulumu ve kulübümü temsil ettim. Kendimi bildim bileli iletişimi yazarak sağlıyorum. Katıldığım çeşitli sempozyumlar ve bilim koridorları eşliğinde araştırmalarım öncülüğünde sizlere ilgileriniz doğrultusunda bir kapı aralayacağım. Modern dünyanın değişimi üstüne yakın takipçiyim. Hesabımda sanat, bilim ve edebiyatı birbirinden ayırmadan arasındaki ince çizgi üzerinde sizlere bir mum alevi olacağım. Çünkü bir mum diğer bir mumu tutuşturmakla ışığından bir şey kaybetmez.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı