BilimGenelHaber

Sonik Patlama İlk Kez Görüntülendi!

Google News Abone Ol

Bilim insanları, her bir pozlandırmada 100 milyar kare çeken “Şimşek Kamera” sayesinde ilk kez bir sonik patlama görüntüledi.

Sonik Patlama Nedir? 

Sonik Patlama dediğimiz şey, cismin ses hızından daha yüksek hızlarda hareket etmesi ile oluşur. Ses bariyerini aşan cisim, etrafında bulunan havayı titretir. Bu durum sonucunda cismin önünde ve arkasında basınç dalgaları oluşur. Bu kadar hızlı hareket eden dalgalar, ortaya sağır edici güçte bir ses çıkarır. Bu duruma “Sonik Patlama” denir. Sonik patlama hakkında daha fazla bilgi edinmek için,Sonik Patlama Nedir? Nasıl Oluşur? adlı yazımızı okuyabilirsiniz.

Sonik Patlama Nasıl Görüntülenir?

Science Advances’ta yayımlanan araştırmaya göre bilim insanları fotonik sonik patlamanın görüntülerini yakalayabilmek için, ilk önce içi kuru buz sisi ile dolu dar bir tünel oluşturulur. Bu tünel, silikon lastik ile alüminyum oksit toz karışımıyla üretilen levhaların arasına sıkıştırılır. Araştırmacılar, tünelin içerisine her biri 7 pikosaniyede yolculuğunu tamamlayan lazer ışığı titreşimleri gönderir. Bu titreşimler, kuru buz zerreciklerini dağıtarak levhaların arasına sızan ışık dalgaları oluşturur. Tünelin içerisindeki lazer ışık, yine onun yolculuğu sırasında buz zerreciklerini dağıtarak oluşturduğu ışıktan daha hızlı hareket eder.

Araştırmacılar geliştirilen “şimşek kamera” ile deney sırasında her bir pozlandırmada 100 milyar kare çekmeyi başardı. Kameranın üç farklı açıdan çektiği kareler birleştirilerek sonik patlamanın görüntüsüne ulaşıldı.

Sinir Araştırmalarında Kullanılabilir

Araştırmacılar, “şimşek kamera” sayesinde sinir ağlarının da daha ayrıntılı incelenebileceğini söylüyor. Kamera, bilim insanlarının beyin üzerine yaptığı araştırmalara önemli katkı sağlayabileceği düşünülüyor.

15 Temmuzda Darbecilerin Kullandığı Yöntemdi

15 Temmuz darbe girişiminde darbeci pilotlar, meydanlardaki kalabalığı korkutarak dağıtmak amacıyla ses duvarını aşarak sonik patlamalar yaşanmasına neden oldu.

SerdarCR

Genetik ve biyomühendislik lisans mezunuyum. Aldığım eğitim fizik, kimya, biyoloji ve matematik ağırlıklıydı. Mühendislik fakültesi mezunu olduğundan dolayı analitik ve sonuç odaklı düşünce yapısına sahibim. Aldığım eğitim moleküler biyoloji, biyoteknoloji, mikrobiyoloji, genel ve organik kimya, tıbbi genetik ve mühendislik derslerini içermekteydi. Bu derslerde edindiğim teorik bilgileri yine bu derslerin laboratuvarlarında pekiştirme şansım oldu.Lisans hayatım boyunca birçok etkinlikte görev aldım. Bu etkinliklerden birinde konuşmacı olup PCR ve gelişim sürecini sundum. Başka bir etkinlikte ise bilgisayar alanındaki bilgilerim dahilinde teknik koordinatör ve tasarımcı olarak görev yaptım. Görev aldığım etkinlikler haricinde ikna kabiliyetine sahip olup Türkçe'yi iyi kullandığımı düşünmekteyim.Öğrenim hayatım devam ederken internette de çalışmalarım oldu. Bilim ve Tekno'nun kuruculuğunu yapıp yönetim görevini üstlenmekteyim. Ayrıca yine Bilim ve Tekno'da metin yazarlığı yaparak bu girişimi topluma yararlı olacak şekilde devam ettiriyorum. Yaklaşık 50 kişilik değerli ekibime liderlik yapmaktayım. Bunun yanı sıra ise özel bir firmada genetik mühendisi olarak satış departmanında çalışmaktayım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir