GenelMakalelerSağlık

Sezgisel Beslenme Nedir?

Google News Abone Ol

Sezgisel Beslenme

Sezgisel beslenme, bireyin vücudunun doğal olarak verdiği fiziksel açlık, tokluk ve doyum sinyallerini dinleyerek ve bu sinyallere uyum sağlayarak yemek yeme biçimidir. Bu kavram beslenme ve diyetetik alanında, akıllıca yeme, bilinçli yeme, diyetsiz yaklaşım gibi kavramlar olarak da belirtilmektedir. Sezgisel yeme, bireyin herhangi bir sağlık sorunu olmaksızın vücut ağırlıkları kontrollerine yanıt olarak geliştirilen, vücudun ihtiyacı olan yiyecekleri, türünü ve miktarını bilmesi olarak da ifade edilebilmektedir. Birey yemek yerken fizyolojik olarak açlığını doyurarak ve yeterli miktarda besin alımını sağladığında aşırı doygunluk oluşmadan yemek yemeyi durdurmasıdır.

Sezgisel beslenmede önemli ilkelerden biri fizyolojik açlık ile duygusal açlık arasındaki farkı anlayıp ve bireyin kendisini tanımasını sağlayarak bireyin gerçekten fizyolojik açlıkta yemeğe yönelmesini sağlayarak, duygusal açlıkta oluşan yemek yeme hissinin yemek yendikten sonra da duygusal sorunun gitmediği yemekle halledilmeyeceğini anlamasını sağlayarak sağlıklı beslenmeye önemli bir adım atılmaktadır. Sezgisel beslenmede birey ne zaman ve ne kadar yemek yiyeceğini belirlemesi için içsel açlık, tokluk durumlarını göz önünde bulundurarak karar verir. Birey kendine karar verme aşamasında güvenmelidir. Sezgisel yeme davranışında bulunan bireyin öncelikli amacı sağlıklı beslenme ve fizyolojik açlıkta yeme ilkesi olursa kişi sezgisel beslenme ve diyet yapma davranışı arasındaki ilişkiyi daha rahat kurabilir. Yapılan çalışmalarda, enerji alımının aşırı kısıtlanması veya yalnızca belirli besin türlerinin tüketilmesi sezgisel beslenmeyi bozabileceği düşünülmüştür. Sezgisel yemede kötü, yasak gibi fikirleri ortadan kaldırdığınızda ve amacın sadece kilo vermek ve tartı odaklı olmadığını anlayıp, sağlıklı olmayı ve duygularınızın yemeğinizi yönetmesine izin vermediğinizde BKİ ile sezgisel beslenme arasındaki negatif ilişkiyi görebileceksiniz.

Sezgisel Beslenme Nasıl Uygulanır

  1. Yasaklarla dolu diyet mantığını bırakıp, sağlıklı beslenme mantığına geçin.
  2. Bedeninizin verdiği sinyallere kulak verin. Duygusal açlık ile fizyolojik açlığınızı ayırt edin. Kendinizi iyi tanıyın.
  3. Açlığınızı sevin, doygunluğunuzu hissedin.
  4. Açlık hissinizi sağlıklı besinlerle doyurun.
  5. Açlığınızı bir düşman olarak değil metabolik bir olay olarak görün.
  6. Tokluk sinyallerinizi tanıyın. Doyduğunuzda durun.( Yemek esnasında kendinize sorarak, yavaş yiyerek anlamanız kolaylaşabilir.)
  7. Yemek sırasında da kendinize sorular sorun. “Şu anda nasıl hissediyorum?”, “Bu yemeğin tadı nasıl?”, ” Devam etmek istiyor muyum?” gibi sorular ile dikkatimizi yemeğe çevirebiliriz. Yediğiniz şeyin yemek olduğunu kavrayın televizyon ya da bilgisayar başında yemeyin.
  8. Duygusal sorunlarınızla yiyecekleri kullanmadan başa çıkın.

Kaynakça

  1. https://www.researchgate.net/profile/Yasin-Uenal/publication/338225287_
  2. https://dergipark.org.tr/en/pub/gsbdergi/issue/37812/432979
  3. Uzm. Dyt. Zülal Yalçın makalesinden faydalanılmıştır.

Sema Gizem Akdağ

Merhaba, Ben Sema Gizem. Beslenme ve Diyetetik bölümü 2. sınıf öğrencisiyim. Aynı zamanda çocuk gelişim 1. sınıf öğrencisiyim. Daha henüz öğrencisi olduğum diyetisyenlikte kendimi geliştirmek için öğrendiklerimi ve araştırdıklarımı paylaşmak için heyecanlıyım.

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir