Dünyada teknoloji hızlı bir ivme kazanarak gelişmeye devam ediyor. Geliştikçe uygulama alanları da artıyor ve en çok da dijital teknoloji önem kazanıyor. Çipler, robotlar derken akıl almaz derecede gelişme kaydediliyor. Çalışmalar arttıkça düzeyleri moleküler seviyelere inmekte hatta atomlarla oynamak bile mümkün hale gelmektedir. Farklı kombinasyonlarla atomları değiştirip yeni moleküller tasarlanmaya başlandı. Nano boyutta olan bu yapıları fizikçiler, gösterişli bir ütopya benzetmesi olarak ifade ediyorlar. Yapılan çalışmaları bünyesinde barındıran bilim dalı nanoteknolojidir. Nanoteknoloji, nanometrik ölçümler yapmakta yani metrenin milyarda biri kadar hassas ölçümler yapıp bu ölçüme göre yapılar tasarlamaktadır. Bir nevi minik makine üretiliyor, bu sevimli aygıtların adı da nanorobotlardır.
Nanorobot Nedir?
Mikroskobik boyutta motorlara sahip, manyetik alanla yönetilebilen küçük makinelerdir. Yapılar, kuantum moleküler dinamiğinden kinematik analiz gibi bir çok bilim dalını bünyesinde barındırır. Kullanımın açık olduğu alanlar çevresel yöntemler, askerlik, tıp gibi geniş bir yelpazeye sahiptir.
Tıp Alanında Geleceğin İlaçları Nanorobotlar
- Giriş kısmı
Bakteriye benzeyen boyut olarak nanorobotlar hastaya enjekte edilecek.
- Bedenin her kısmında
Nonometrik boyutta oldukları için kılcal damarlarda bile dolaşabilecekler.
- Mikroteknoloji
Mikroskobik boyutlardaki motorlarından güç alarak ultrason sinyallerle yönetilebilecekler.
- Kalabalık
Hastalığı tedavi etmek için tek seferde organizmaya 100 milyara yakın nanorobot enjekte edilebilir.
- Saldırı anı
Kanserden örnek verecek olursak mikro boyuttaki neşterler tümörlere saldırıp kanserli hücreleri yok edip sağlıklı hücreye dokunmayacaktır.
- Direnç yok
Robotlar, motorlar sayesinde hızlı çalıştıkları ve kendilerini yenileyebildikleri için hedefler onlara karşı bağışıklık geliştirmeye zaman bulamayacaktır.
- Akyuvarlar
Akyuvarlar, yabancı madde olarak algılamayacak bu yüzden de bir immün cevap vermeyecektir.
Nanorobot Nasıl Yapılır?
Nanoteknolojiyi kullanarak en basitinden en karmaşığına kadar çeşitli yapılar üretmek mümkündür. 2011 yılında bir proje ile bilim adamları, dünyanın en küçük elektrik robotunu üretti. Cihaz sadece 1 nanometre boyutunda ve bu motor bir bütil metil sülfür molekülünden üretilmiştir. Sevimli olan bu minik makineyi üretmek oldukça zordur ve disiplin istemektedir.Tıbbi bir nanorobotun temel yapısında genellikle karbon kullanılmaktadır. Hidrojen, sülfür, oksijen, nitrojen, silikon gibi diğer hafif elementler nano ölçekli dişli ve diğer bileşenlerin üretimi için kullanılacaktır. Bazı tasarım çalışmaları da sanal gerçeklik teknolojileri kullanılarak da yapılabilir. Nano boyutlarda inşaat için temelde iki yöntem kullanılır:
- Yukarıdan aşağıya doğru
- Aşağıdan yukarıya doğru
Yukarıdan aşağıya yönteminde, heykel yapar gibi bir grup organize olmuş atom ele alınıyor ve istenmeyen bölgeleri tıraşlanıyor. Bol miktarda malzeme ile başlanıyor, sonunda ortaya rafine bir yapı çıkartılıyor. Ancak yöntemin dezavantajı çok büyük miktarda malzeme sarf edilmesidir. Ayrıca hassas bir inşaat mümkün olmuyor çünkü tıraşlama için kullanılan cihazlarla çok büyük ve hassas bir inşaat yapmak zor görünüyor.
Aşağıdan yukarıya yönteminde ise tamamen sıfırdan başlanır. Atomlar üst üste eklenerek bir yapı oluşturulmak istenmekte bu yöntem şu an teori aşamasındadır. Atomlar birleştiriliyor veya aralarında etkileşim oluştuğunda istenilen yapının atom parçaları seçilip bir araya getiriliyor. Göründüğünden çok komplike bir yapı oluşturuluyor fakat bir kere nono boyutta parçacıkların nasıl birleşeceğini kontrol edebildiğinizde sonsuz tane kombinasyon yapabilmeyi mümkün kılar. Yapı ultra hassas ve detaylı hale geliyor, ileriki yıllarda nano inşaatın bu yöntemle yapılacağı ön görülmektedir.
Nano İnşaat
- Aşağıdan yukarıya inşaat
Çark gibi karmaşık yapıların oluşturulabilmesi için çok büyük hassasiyetle atomik parçaların bir araya getirilmesi gerekiyor. Bu işlem de aşağıdan yukarıya inşaat ile mümkündür.
- Hareket eden atomlar
Dış kaplama kısmı sabit tutulursa merkez sütun etrafındaki dış elementler arasındaki atomlar, sütunu aks olarak kabul edip dönebilir.
- Birleştirme
Orta bölgedeki atomlardan oluşan bir kolon, aks görevi görüyor, etrafındaki atomlarda bir tekerlek görevi üstlenip dönüyor. Dış kaplamadaki istenilen atom sayısını düşürmek için daha büyük elementlerden oluşuyor.
Kitle İmha Silahı Nanorabotlar
Artık savaşlar, insanlar arasında daha sinsi ve sessiz ilerlemeye başladı. Bu gelişmeye teknolojinin ultra seviyede ilerlemesi ön ayak oldu. Artan silahlanma çalışmaları silahları daha etkili hale getirdi. Biyolojik silahlanma çalışmaları, dünyada hızla artmakta nanoteknolojiye yapılan yatırımlar da bu olguyu desteklemektetir. Ne kadar insanlar için iyi bir amaçla kullanılsa da nanoteknoloji kötü amaçla kullanılmak üzere insanlara çipler takılmaya başlandı. Peki çiplerin kötü yanı ne ? Çipler bir nevi nanorobotlardır. Bunların sağladığı en önemli özellik, uzaktan kontroldur. Çiplerin manyetiksel alan özelliklerinden yaralanılarak uzaktan kontrol edilebilir insan topluluğu meydana getirmek mümkündür. Şu anki 5G teknolojisi daha da geliştirilse yakın bir gelecekte kontrol daha kolay hale gelecektir.
Virüs taşıyan katil nanorobotlar üretilmiş olabileceği de söyleniyor. Böyle bir biyolojik silahla kitlesel ölüm çok kolay olacaktır. Virüslerin kullanılması bu ara formun çok sinsi ve yayılım hızının biyoinformatik açıdan bile tam olarak hesaplanamaması, tahribatın boyutunu daha da arttırır. Virüs ve nanorobotlar birleştiğinde elektrik ve ses dalgaları ile yönlendirilebilen yayılım tahribat hızı hesaplanamayan kusursuz kitle imha silahları oluşacaktır. Günümüzde yaşanan bazı kitlesel ölümler bu ölümlerden sorumlu tutulan dev ilaç firmaları vardır. 2014 yılında ocak ayında Mexico City’de meydana gelen bir salgın hastalık baş gösterdi, 70 kişinin ölümüne sebep oldu. Salgının semptomları, grip soğuk algınlığı semptomlarını göstermekteydi. Uzmanlar tam olarak bu salgını kategorize edemedi. Bu salgının nedeni aşırı artan nüfus ve kontrol altına alınamayan, dünyanın doğal kaynaklarına zarar veren insan topluluğudur. Böyle aracı nanorobotlar kullanarak kitlesel ölümlere sebep olunarak nüfusları kontrol altına almaya çalışıyorlar. Yapılan son çalışmalarda gen düzenlenmesinin de yeni kitle imha silahı olarak kullanılabileceği öne sürüldü. Çıkarmamız gereken ders şu dur: Bilimin karanlık yüzünü görmezden gelemeyiz.
Çok güzel ve bilgilendirici bir yazı olmuş, teşekkürler 🙂