BilimBitkilerCanlılarGenelHaber

Bitkilerin Saldırı Tehditlerine Tepkisi

Google News Abone Ol

Dünya bilim otoritesinin büyük çoğunluğuna sahip Amerikalı bilim insanları, bitkilerin saldırı tehdidi esnasında nasıl bir tepki gösterdiği üzerinde araştırma yaparak konuya açıklık getirmeyi başardı.

Bitkilerin Uyarı Sinyali Yollu

Bitkiler bilindiği üzere ksilem ve floem ismi verilen damar yapısı ile iletim sağlarlar. Bu iletim, uyarı sinyalleri için yapraklardan gövdeye doğru gerçekleşir. Bilim insanları bu uyarı sinyallerini görselleştirmeyi başararak hem iletim hakkındaki birçok soruya ışık tuttu, hem de bunu yaparak ortaya muazzam bir görüntü çıktı.

Bitkiler de Salgı Yapar

İnsan ve hayvanların yanı sıra, bitkilerin de stres ve savunma hormonu salgıladığı bilinmektedir. Örneğin bir tırtıl bitkinin yapraklarının tadına bakmaya başladığında, bitkide çeşitli uyarılar meydana gelir. Bu uyarılar da çeşitli hormonlar ile bitkinin diğer kısımlarına iletilir. Genel olarak uyarının yaprak damarlarına aktarılan kalsiyum ile iletildiği düşünülmektedir.

Science dergisinde yayınlanan araştırmada, Yeşil Floresan Proteini ile genetiği değiştirilmiş bitkiler kullanıldı. Wisconsin-Madison Üniversitesi‘nden Profesör Simon Gilroy ve ekibi tarafından gerçekleştirilen araştırmanın sonuçları birçok soru işaretini ortadan kaldırmış oldu.

Araştırmada genetik mühendisliği ile kullanılan yeşil floresan proteini, bitkide sinyal iletiminin gerçekleşirken canlı olarak izlenebilmesine olanak sağladı. Floresan teknik ile karanlık ortamda açığa çıkan görsel ışık şöleni oldukça beğeni topladı.

Bitki, saldırı anında yara aldığı yapraktan elektrik yükünü alıyor ve saldırı tehdidini diğer yapraklara iletiyor. Bunu yaparken sinyal düşünme veya karar için herhangi bir noktaya uğramadan direkt belirli hedeflere gidiyor.

Daha önce yapılan araştırmalar sonucunda bitkilerdeki sinyal iletimini bu kadar açık bir şekilde görmek mümkün olmamıştı. Üstelik bu teknik ile sinyal iletimi eş zamanlı olarak gözlemlenebildi.

Sinyal İletimi Sonucunda Ne Oluyor?

Uzmanların söylediğine göre bazı bitkiler, saldırı anında hücre duvarını sertleştiriyor, böceklerin ve diğer parazitlerin hoşuna gitmeyen zehirli ve zararlı kimyasallar salgılıyor. Böylece saldırılardan korunmaya çalışıyor.

Kaynak ve İleri Okuma:

  • https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-45571876

SerdarCR

Genetik ve biyomühendislik lisans mezunuyum. Aldığım eğitim fizik, kimya, biyoloji ve matematik ağırlıklıydı. Mühendislik fakültesi mezunu olduğundan dolayı analitik ve sonuç odaklı düşünce yapısına sahibim. Aldığım eğitim moleküler biyoloji, biyoteknoloji, mikrobiyoloji, genel ve organik kimya, tıbbi genetik ve mühendislik derslerini içermekteydi. Bu derslerde edindiğim teorik bilgileri yine bu derslerin laboratuvarlarında pekiştirme şansım oldu.Lisans hayatım boyunca birçok etkinlikte görev aldım. Bu etkinliklerden birinde konuşmacı olup PCR ve gelişim sürecini sundum. Başka bir etkinlikte ise bilgisayar alanındaki bilgilerim dahilinde teknik koordinatör ve tasarımcı olarak görev yaptım. Görev aldığım etkinlikler haricinde ikna kabiliyetine sahip olup Türkçe'yi iyi kullandığımı düşünmekteyim.Öğrenim hayatım devam ederken internette de çalışmalarım oldu. Bilim ve Tekno'nun kuruculuğunu yapıp yönetim görevini üstlenmekteyim. Ayrıca yine Bilim ve Tekno'da metin yazarlığı yaparak bu girişimi topluma yararlı olacak şekilde devam ettiriyorum. Yaklaşık 50 kişilik değerli ekibime liderlik yapmaktayım. Bunun yanı sıra ise özel bir firmada genetik mühendisi olarak satış departmanında çalışmaktayım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir