BilimGenelMakalelerSağlık

Şekersiz Kola Zararlı Mı?

Google News Abone Ol

Kolanın Tarihçesi

Kolanın ilk izlerine 19. yy.’ın sonlarına doğru rastlanır. John S. Pemberton adlı kimyager, o senelerde karbonatlı su ile bir çeşit çeşit hazırladığı şurubu karıştırmıştır. Lezzeti ve serinletici etkisini keşfettikten sonra, zamanla bu karışımı insanlara denetmiştir. Hepsinden alınan sonucun olumlu olduğunu görünce, iki sokak ötede ki bir eczacı ile anlaşıp bardağını 5 Cent’ten satışa çıkardı ve kısa sürede satışlar patladı. Pemberton bu yeni karışımın seri üretimine geçmiş ve zamanla reklam stratejileri ile satışları epey yükseltmiştir. Bu yükselişe tam olarak tanık olmaya ömrü yetmeyen Pemberton’un bu karışıma dair patenti ve tüm hakları Asa Griggs Candler adlı bir iş adamına satılmıştır. Bu hadiseyle beraber ”Cola” adı verilen bu şekerli karışım evrensel olma yolunda ilk adımını atmıştır.

Kola Neden Bu Kadar Çok Sevildi?

Pemberton’un keşfetmiş olduğu kolanın pazarlanmasında ki ilk sloganı ”iç ve ferahla” idi. Gerek asidik yapısı gerekse tat olarak tatlı olması soğuk içilmeye müsait bir hale getiriyordu. Tatlı konusuna dikkat çekmek istiyorum. Çünkü bu tatlılık kolanın yoğun şeker içeriğinden gelmektedir. Son yıllarda yapılan araştırmalar incelendiğinde, özellikle rafine şekerlerin, zamanla bağımlılık yaptığı ortaya çıkmıştır. Bu bağımlılığın temeli yarattığı haz duygusudur. Şekerlerin bu etkisiyle beraber kolanın insanları ne denli cezbetmesi gayet normaldir.

Kola Zararlı Mıdır?

Bir bardak (200-250 ml) kola yaklaşık 7 küp şeker içerir. Vücuda bir anda bu kadar çok saf şeker girmesi kan şekerini hızlı bir şekilde yükseltir. Kan şekerinin de hızlı yükselmesi ile bol bol insülin salgılanır. İnsülin metabolizmada görevini bitirdikten sonra vücutta yağ olarak depolanır. Siz kola içmeye devam ettikçe bu döngü hep tekrarlar ve özellikle göbek bölgesinde yağlanmalar oluşur. İş bununla kalmaz.Zamanla hücreler insüine karşı duyarsız bir hale gelir ve insülin artık görevini yapamaz. Bu durum ilk etapta insülin direnci olarak seyreder ve uzun vadede diyabet hastalığı olarak kendini gösterir. Yağlanmalar da bir müddet sonra damar tıkanıklığı yaratır ve zamanla kalp damar hastalıkları ortaya çıkar. Bunlara ek olarak asidik yapısıda sindirim sistemi dokularında tahrip, reflü ve hazımsızlık gibi sorunlar yaratır.

Yeni Nesil Kola: Zero

Kola piyasası tüm dünyaya yayıldıkça ülkelerin sağlık bakanlıkları harekete geçmiştir. Gerek kamu spotları gerekse araştırmalar sonucunda, insanlar kolanın zararları adına bilinçlendirmeye başlanmıştır. Özellikle şeker içeriğinin vücutta yaratmış olduğu tahribata epey değinilmiştir. Durum böyle olunca kola firmaları 0 kalorili (yani şekersiz) kola üretmeye başlamıştır. Bu ürünler tanıtıldıkça insanlarda ”şekersiz kola faydalı” mantığı oluşmuştur. Bu algının oluşması çok doğaldır fakat bu algı başlı başına yanlıştır. Şekersiz olmasına rağmen bu içecekler hala tatlıdır. Neden böyle olduğunu düşündünüz mü? Ben söyleyim; içinde aspartam denen tatlandırıcı bir madde bulunmaktadır ve bu madde sofra şekerinden tam 200 kat daha tatlıdır. Yapılan araştırmalarda aspartamın karaciğer rahatsızlıkları, beyin-sinir fonksiyonu bozuklukları ve hamilelerde erken doğum gibi durumlara yol açabildiği tespit edilmiştir. Aspartam kullanımı ve bunun kullanım dozu şimdiye kadar bile FDA (Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi) gibi devlet kurumlarının halen tartışmaya açık bıraktığı bir konudur.

Sonuç

Yani şekersiz de tatlıdır. Bu tatlı içerik halen tartışmalara açık olan aspartam maddesinden gelmektedir. Besinlerde her şey kalori değildir. İçerik kaloriden her zaman daha önemli bir yer tutar. Bu konuda yapılacak en doğru şey mutlaka “etiket ve içerik okuma” alışkanlığı geliştirmektir.

Emir Ezer

Beslenme ve Diyetetik mezunuyum. Günümün çoğunu öğrenmeye ve öğrendiklerim ile insanları sağlık yönünde pozitif bir yola çekmeye harcıyorum. Fitness ile de uğraşıyorum. Hobi olarakta instagram başta olmak üzere bir çok sosyal medya platformu üzerine danışmanlık hizmeti vermekteyim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı