BilimGenelMakalelerSağlık

Şeker Tüketimi

Google News Abone Ol

Şeker, aslında hepimizin bilerek ya da bilmeden tükettiği bir karbonhidrattır ve bu karbonhidratın birçok çeşidi vardır.Örneğin sükroz (çay şekeri),fruktoz (meyve şekeri), glukoz ve laktoz (süt şekeri) olarak farklı formları bulunur. Bu şeker formları küçük formlarda olduğu için kan şekerini hızlıca yükseltir. Bir kıyaslama yapacak olursak kan şekeri yükseltmede furktoz glukozdan daha hızlıdır çünkü fruktozda olan basamaklar glukozdakine göre daha kısadır bu yüzden kan şekeri fruktozda daha hızlı da artar.

Şeker Çeşitleri Nelerdir?

Sükroz: Çay şekeri olarak bilinir. Şeker pancarı veya şeker kamışından elde edilir.

Fruktoz: Meyve şekeri olarak bilinir. Meyve ve balda bulunur.

Glukoz: Kan şekeri olarak bilinir. Karbonhidratlı besinlerde bulunur.

Laktoz: Süt şekeri olarak bilinir. glukoz ve galaktozdan oluşur.

Meyve Tüketimi Nasıl Olmalıdır?

Fruktoz metabolizması daha hızlıdır ve fruktoz da kan şekerini yükseltir. Bu demek oluyor ki porsiyon kontrolü bilinmeden tüketilen her meyve bizim için fazladan kalori demektir. Özellikle meyveler meyve suyu şeklinde değil posalı olarak tüketilmelidir. Meyve suyu olarak tüketildiğinde daha fazla kalori alınabilir.Posalı tüketilen meyve sizi daha uzun süre tok tutacaktır.

İlave Şeker Nedir?

İlave şeker, normal şartlarda besinde bulunmayan üretim aşamasında dışarıdan eklenen şekere denir. Genellikle sükroz eklenir. Fruktoz ve mısır şurubu da eklenen ilave şekerlerdendir.

Günümüzde çikolata,bisküvi,kola,kek gibi birçok besine ilave şeker eklenmektedir.Fazlaca vücuda giren kalori ise başta şişmanlık ve obezite olmak üzere birçok istenmeyen duruma sebep olabilir bunlardan birkaçı hipertansiyon, kardiyovasküler hastalıklarla karşılaşılma ihtimali yükselir.

Şeker Tüketimini Azaltmak İçin Ne Yapılabilir?

  • Çayı şekersiz olarak tüketebilirsiniz.
  • Hazır meyve suyu yerine posasıyla birlikte meyve tüketebilirsiniz.
  • Meyvelerle birlikte şekersiz tatlılar yapılabilir.
  • Besinleri tatlandırmak için pekmez gibi besinler kullanılabilir.
  • Kurabiye,pasta gibi fazla şeker içeren besinlerin tüketimini azaltabiliriz.
  • Besin etiketi okuyarak ilave şeker içerir yazan besinlerin tüketimini azaltabilirsiniz.
  • Meyvelerle birlikte meyve salatası yapılabilir.

Şekerin Dişler Üzerinde Etkisi Nelerdir?

Şeker, bilindiği üzere diş çürüklerine sebep olabilmektedir. Bu yüzdem şeker tüketiminden sonra dişlerimizi fırçalamalıyız. Küçük yaşta çocukları basit şekerden uzak tutabildiğimiz kadar uzak tutmalıyız.

Nuray İpekci

Ben Nuray. 1999 yılında Giresunda doğdum. Beslenme ve diyetetik 3. Sınıf öğrencisiyim. Size farklı bilgiler sunmak ve algılarınızı değiştirmek için burdayım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir