BilimGenelMakaleler

SCUTOID

Google News Abone Ol

Yeni Geometrik Şekil: SCUTOID

Birçok hayvan organında bulunan hücre çeşidinden birisi de epitelyal hücrelerdir. Bunlar deri ve damar gibi organlarda bolca bulunduğu biliniyordu, ancak araştırmacılar daha sonraları bulunan sirke sineğinin (Drosophila melanogaster) tükürük bezleri ve  da bulunduğunu saptadılar. Biyoloji kitaplarında; bu hücrelerin tipi iki paralel yüzeye ve belirli sayıda paralel kenara sahip bir çeşit prizma veya sütun şeklinde tanımlanmaktadır. Bilgisayar modellemesi yapan araştırmacılar, epitelyal hücrelerin organların kıvrılma yerlerini oluşturmak için bir araya geldiklerinde,  daha önce matematikçiler tarafından tanımlanmamış bir biçime büründüklerini fark etmişler. Hafif eğimli iki kenarı olan ve köşesi kesilmiş prizma gibi görünen bu şekle bilim insanları, scutellum olarak isimlendirilen böceğin üçgen biçimindeki toraksından esinlenerek “scutoid” adını verdiler. Hücreler scutoid biçimini aldıkları zaman enerji kullanımını en aza indirgiyor ve dayanıklıklarını da en yüksek seviyeye çıkarıyorlar.  Lehigh Üniversitesi araştırmacılarından Javier Buceta tarafından keşfin,  yapay organ üretiminde mühendislere yardımcı olması bekleniyor.


Javier Buceta: “Modelleme sürecinde, gördüğümüz sonuçlar garipti. Modelimiz, dokunun eğriliği arttıkça, kolonların ve şişe şekillerinin hücrelerin geliştirdiği tek yapı olmadığını öngördü” dedi.

Gözde Öztürk

Merhaba, ben Gözde! Ankara'da yaşıyorum, Atatürk Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik mezunuyum.Bilgiye sahip olarak doğmuş birisi değilim. Öğretmeyi seviyorum ve öğrenmeye çalışıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir