BilimGenelMakalelerTeknoloji

Röntgen Nedir?

Google News Abone Ol

8 Kasım 1895’te Wilhelm Conrad Röntgen (yanlışlıkla), katod ışını jeneratöründen elde edilen bir görüntüyü keşfetti, katod ışınlarının olası aralığının çok ötesine yansıtıldı. Diğer araştırmalar, ışınların, vakum tüpünün içindeki katod ışınının temas noktasında üretildiğini, manyetik alanlardan sapmadıklarını ve birçok çeşit maddeye girdiklerini gösterdi.

Keşfedilmesinden bir hafta sonra Röntgen, karısının elinin alyansını ve kemiklerini açıkça ortaya koyan bir x-ışını fotoğrafı çekti. Fotoğraf genel halkı etkiledi ve yeni radyasyon formunda büyük bilimsel ilgiyi uyandırdı. Röntgen, yeni radyasyon x ışınım adını verdi (x, “Bilinmeyen” anlamına gelir). Bu nedenle, x-ışınları terimi (bu terim Almanya dışında sıradışı olsa da, Röntgen ışınları olarak da adlandırılır).

Tıbbi röntgenler

X ışınları bazı kalınlıktaki maddelere nüfuz edebilir. Tıbbi röntgenler, hızlı bir elektron akışının metal bir plaka üzerinde aniden durmasına izin verilerek üretilir. Güneş veya yıldızlar tarafından yayılan x ışınlarının da hızlı elektronlardan geldiğine inanılmaktadır.

X ışınları tarafından üretilen görüntüler, farklı dokuların farklı emilim oranlarından kaynaklanmaktadır. Kemiklerdeki kalsiyum x-ışınlarını en fazla emer, bu yüzden kemikler radyografi adı verilen x-ışını görüntüsünün bir film kaydında beyaz görünüyor. Yağ ve diğer yumuşak dokular daha az emer ve gri görünür. Hava en az emer, böylece akciğerler radyografide siyah görünür.

X-ışınlarının Kullanımı

Çoğu insan tıbbi görüntülemedeki kullanımlarından dolayı röntgenlere aşinadır, ancak x-ışınlarının başka birçok uygulaması vardır:

Teşhis tıbbında, x-ışınları kemik yapılarını görüntülemek için kullanılır. Düşük enerjili x-ışınlarının emilimini en aza indirmek için sert x-ışını kullanılır. Düşük enerji radyasyonunun iletimini önlemek için röntgen tüpü üzerine bir filtre yerleştirilir. Diş ve kemiklerdeki yüksek kalsiyum atomları kütlesi, x ışınımını emerek, diğer ışınımların çoğunun vücuttan geçmesine izin verir. Bilgisayarlı tomografi, floroskopi ve radyoterapi diğer x-radyasyon tanı teknikleridir. X ışınları da kanser tedavileri gibi terapötik teknikler için kullanılabilir.

X-ışınları kristalografi, astronomi, mikroskopi, endüstriyel radyografi, hava alanı güvenliği, floresan ve fisyon cihazlarını yerleştirmek için kullanılır. X ışınları, sanat yaratmak ve ayrıca tabloları analiz etmek için kullanılabilir.

X-Radyasyonla İlişkili Riskler

X ışınları, kimyasal bağları kırabilen ve atomları iyonize edebilen bir iyonize radyasyon şeklidir. Röntgenler ilk keşfedildiğinde, insanlar radyasyon yanıkları ve saç dökülmesinden acı çekti. Hatta ölüm raporları bile vardı. Radyasyon hastalığı büyük ölçüde geçmişte kalırken, risk birden fazla faktöre bağlı olduğu için,kansere ve gelişim sorunlarına yol açabilecek genetik hasara neden olabileceği açıktır,en büyük risk fetüs veya çocuktur.

Bahtiyar Kalaycı

25 yaşındadır. Elektrik Elektronik mühendisliğinde okumaktadır. Hayattaki en belirgin karşılığı bir menteşedir. Ne kapının bir parçasıdır, ne de çerçevenin. Yani ne büyük bir resme dahildir, ne de bir detaydır.İkisine de eşit mesafede duran, ikisininde orada bulunabilme sebebidir. Kütüphanenin en alt rafındaki kitaptır. Sadece bir maskedir özünde, bu maskenin arkasındaki hiçbir şeyin önemli olmadığını göstermek en kestirme yoludur. Efendidir, misafirliğe gidince 2. çayı içmeyendir.

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir