BitkilerCanlılarGenelMakaleler

Kordiseps Mantarı Nedir?

Google News Abone Ol

Karıncaları Zombileştiren Kordiseps Mantarı

Karıncaları zombiye çeviren mantar yani bilimsel adıyla Ophiocordyceps Unilateralis karıncalara musallat olan enfekte bir parazit mantardır. Sporlarını dağıtmak, üremek ve beslenmek için karıncaları kullanan kordiseps mantarı, karıncaların zayıf noktası olarak bilinmektedir.

Brezilya‘daki yağmur ormanlarında kordisesp mantarı sporları, yiyecek arayışında olan karıncalardan bir tanesine etki ederek bulaşır. Bulaştığı karıncanın içinde parazit olarak yaşamaya başlar ve hayati olmayan tüm organlarını yiyerek yaşamını sürdürür. En son olarak karıncanın merkezi sinir sistemine, yani beynine kadar ulaşarak bir takım kimyasallar salar. Saldığı bu kimyasallar aracılığı ile karıncanın tüm bedenin yani hareketlerini kontrol edebilir hale gelir. Karıncayı bütünüyle kontrol etmeye başlar. Bu aşamaya gelmiş karıncaya “Zombi Karınca” denir. Bu sebepten kordiseps mantarları karıncaları zombiye çevirmesi ile bilinmektedir.

Zombi olan karınca, diğer karıncalar aracılığı ile taşınarak diğer karıncalara zarar vermemesi için koloniden uzaklaştırılır. Çünkü kordisepes mantarı bulaşmış bir karınca, farklı şekillerde diğer karıncalara da bulaştırarak koloniyi ele geçirebilir.

Uzaklaştırılan zombi karınca, kendi amaçları doğrultusunda hareket etmeye başlar. Beslenmeyi ve üremeyi amaçlayan mantar, karıncayı kendisi için daha ideal olan nemli ağaç yapraklarına doğru tırmandırır. Ardından zombi karınca, olan gücü ile dişlerini tutunduğu yaprağın ana damarlarına geçirir ve hayatı boyunca kıpırdamaz.

Kordiseps mantarı ise, yapmış olduğu bu parazitlik sayesinde, karıncanın kafasından dışarı doğru filizlenmeye başlayarak büyür. Ardından yine sporlar aracılığı ile başka canlılara bulaşmak amacı ile, bu döngüye devam eder.

SerdarCR

Genetik ve biyomühendislik lisans mezunuyum. Aldığım eğitim fizik, kimya, biyoloji ve matematik ağırlıklıydı. Mühendislik fakültesi mezunu olduğundan dolayı analitik ve sonuç odaklı düşünce yapısına sahibim. Aldığım eğitim moleküler biyoloji, biyoteknoloji, mikrobiyoloji, genel ve organik kimya, tıbbi genetik ve mühendislik derslerini içermekteydi. Bu derslerde edindiğim teorik bilgileri yine bu derslerin laboratuvarlarında pekiştirme şansım oldu.Lisans hayatım boyunca birçok etkinlikte görev aldım. Bu etkinliklerden birinde konuşmacı olup PCR ve gelişim sürecini sundum. Başka bir etkinlikte ise bilgisayar alanındaki bilgilerim dahilinde teknik koordinatör ve tasarımcı olarak görev yaptım. Görev aldığım etkinlikler haricinde ikna kabiliyetine sahip olup Türkçe'yi iyi kullandığımı düşünmekteyim.Öğrenim hayatım devam ederken internette de çalışmalarım oldu. Bilim ve Tekno'nun kuruculuğunu yapıp yönetim görevini üstlenmekteyim. Ayrıca yine Bilim ve Tekno'da metin yazarlığı yaparak bu girişimi topluma yararlı olacak şekilde devam ettiriyorum. Yaklaşık 50 kişilik değerli ekibime liderlik yapmaktayım. Bunun yanı sıra ise özel bir firmada genetik mühendisi olarak satış departmanında çalışmaktayım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı