Görsel; yiyecek ipuçları, kokular gibi, bir yiyecek nesnesinin yenilebilirliği ve lezzeti hakkında tahminlere izin veren birincil duyusal girdiyi oluşturur. Renkler ise tarihin ilk zamanlarından beri, farklı kültürlerde farklı sembolik değerler ve farklı anlamlar içerdiği görülmektedir. Görsel açısından önemli bir faktör olan renk, ışığın cisimler üzerine yansımasıyla gözün algıladığı duyuma denir ve görselde ön plana çıkan renk aldığımız hazzı ve yemeğimizin lezzetini etkilediği için yemek seçimimiz ve tüketimimizde önemli rol oynar. Yani kısaca tüketim açısından yiyecek renginin psikolojik etkileri de yeme davranışıyla ilgilidir.
Renklerin İnsan Psikolojisine Etkisi
Beyaz: Beyaz renk sadeliğin, temizliğin, doğruluğun temsilcisi olarak bilinir. Beyaz renk genel olarak düşük kalorili besinleri temsil eder. Beyaz renkli besinler bizler tarafından sağlıklı yiyecekler olarak görülebilmektedir. Beyaz renkli gıdalara peynir, yoğurt, yumurta, süt örnek verilebilir.
Sarı: Sarı renk sıcaklık, canlılık ve parlaklık veren, güneş ile altının rengi olarak bilinir. Sarı renk iştah açan renkler arasında yer alabilir bunun nedeni sıcak renklerin vermiş olduğu doğal ve samimi algıdır. Sarı geçiciliğin ve dikkat
çekiciliğin de rengidir bu yüzden bir çok fast-food firmasının logosunun sarı renk olduğunu görebiliriz.
Turuncu: Turuncu renk doğal, sıcak ve samimi bir algı oluşturur ve iştah açan sıcak renkler arasındadır.
Kırmızı: Kırmızı renk heyecan, tutku, güç ve dışa dönüklük olarak tanımlanır. Parlak ve canlı görünüşü ile iştah açan bir renktir.
Yeşil: Yeşil renk güven, tazelik, serinlik, doğa, baharı ve canlılığı çağrıştıran renktir. Soğuk renk sınıfındadır ve sağlıklı yaşamı çağrıştırır.
Mor: Mor renk lüks, asalet, zenginlik, soyluluk ve özgürlük rengi olarak bilinir. Çekici ve duyarlı bir renk olması nedeniyle, ürün kalitesini niteleyici özelliğe sahiptir. İştah kapatan renkler arasındadır.
Mavi: Mavi renk serinlik, sakinlik, güven ile ilişkilendirilir. Soğuk renk kategorisinde yer alır ve rahatlatıcı etkisi olduğu bilinmektedir. İştah kapatıcı etkisi olan renkler arasındadır. Çünkü doğal yiyeceklerde mavi renk genelde olmadığı için iştah kapatıcı etkisi bulunur. Bu yüzden mutfaklarımızda mavi renk araç-gereç bulundurmak hepimiz iyi olabilir.
Görüldüğü gibi iştahın gelişmesine yönelik için birçok faktörün yanı sıra renklerin de iştahın gelişmesinde insan psikolojisinde yeri vardır.
Kaynakça
- Hakan YILMAZ,Gamze ERDEN.Renklerin Çorbaların Tat Algısı Üzerindeki Etkilerini Belirlemeye Yönelik Bir
Araştırma. Journal of Tourism and Gastronomy Studies.2017;5(2):265-275. - Jens Blechert, Adrian Meule, Niko A. Busch and Kathrin Ohla.Food-pics: an image database for experimental research on eating and appetite.Psychol.2014. https://doi.org/10.3389/fpsyg.2014.00617