GenelMakalelerTeknoloji

Robotlar Yaralandıklarını Nasıl Anlar?

Google News Abone Ol

Biz insanlar yaralandığımızda duyularımız sayesinde farkında oluruz. Nöronlar sayesinde acıyı hissederiz. Robotlarda aynı durum geçerli değil elbette. Robotlar bizim gibi kolaylıkla uzuvlarında arıza olduğunu anlayamazlar.

Sanayide seri üretimde çalışan bir robot düşünün. Bu robotun uzuvlarından birinde olabilecek ve farkedilmeyecek bir arıza, sadece seri üretimin durmasına sebep olmayabilir. Bununla birlikte orada çalışan bir işçiye de zarar verebilir. İş güvenliğinden işin süreklilik halinde çalışmasına kadar etki etmektedir.

Bununla ilgili çeşitli çözümler ve öncelikli kontroller elbette var. Robotlara uyarlanabilecek nöron ya da deriye benzeyen sensörler geliştirilmeye başlandı.

Bu çeşit sensörlerden bir tanesi de Cornell Üniversitesi’nde Shepherd’in laboratuvarında ki bir çalışma. Silikon yapımı köpük ve içinden ışık geçen fiber kablolarla bir çeşit Yapay Zeka (Artificial Intelligence) geliştirilmektedir.

Sensörün Çalışma Prensibi

Sistem öncelikli olarak silikon köpüğün aldığı şekle bağlı olarak bize bilgi veriyor. Silikondan yapılmış bu köpüğün içinde 30 adet optik fiber geçiyor. Fiberler köpüğün bir ucundan çıkıyor ve diğer ekipmana bağlanıyor. Bu optik fiberlerin ucundan çıkan ışığın yoğunluğu bize köpüğün oluşan son şekli hakkında bilgi veriyor.

Köpük normal şeklindeyken köpüğün içinden geçen ışığın değerleri belirlidir. Köpük şekil değiştirdiğinde yani kıvrılıp büküldüğünde (bağlanacağı robotun olası hareketlerini taklit ettiğinde) alınan ışık değerlerinde sapma gözlenir. Bu şekilde ışıktaki değerlerin sapması ile köpüğün şekli doğal olarak da hedeflenen robot uzvunun pozisyonu tespit edilmeye çalışılır.

Bu deneyde alınan optik değerler kaydedilir. Kaydedilen değerler ile daha ileri bir analiz için Machine Learning Modelleri oluşturulmaya çalışılır.

Kaynak ve İleri Okuma: 

  • https://www.popsci.com/self-sensing-foam#page-30

Büşra Arslan

1995 doğumluyum. Beykent Universitesinde makine mühendisliği mezunuyum. En büyük hayalim çok farklı disiplinleri harmanlayabilen bir akademisyen olmak. Fizik, nöroloji, genetik ve psikoloji ile yakından ilgileniyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı