GenelMakaleler

Radon Gazı Nedir? Nasıl Oluşur?

Google News Abone Ol

Radon Gazı Nedir?

Radon Gazı” dediğimiz bu madde, renksiz, tatsız, kokusuz ve göz ile görülmeyen bir gazdır. Radyoaktiftir. Yani ışıma yapar. Radyasyon ile ilgili daha ayrıntılı bilgi almak için, Radyasyon Nedir? Etkileri Nelerdir? adlı makalemizi okuyabilirsiniz. Radon gazı dediğimiz bu madde ilk kez 1899 yılında Ernest Rutherford ve 1900 yılına Friedrich Ernest Dorn tarafından keşfedilmiştir.

Biraz önce de belirttiğimiz gibi, radon gazı radyoaktif bir maddedir. Alfa parçacığı ışıması yapar. Fazla miktarlarda radon gazı solumak akciğer hücrelerimizin yapısını bozarak, ilerleyen zamanlarda akciğer kanserine yakalanma riskimizi arttırır.

Radon Gazı Nasıl Oluşur?

Radon gazı, radyoaktif bir madde olan uranyumun bozunması sonucu oluşur. Radon gazı alfa parçacığı yayarak plutonyuma dönüşür. Radon gazının yarılanma ömrü ortalama olarak 3.8 gündür.

Radon gazı özellikle ev yapım malzemesi olarak tullanılan taş, toprak, çimentoda doğal olarak bulunur. Bu maddelerden toz vesaire etmenler ile akciğerlerimize ulaşabilir ve ilerleyen zamanlarda akciğer kanseri olma riskimizi arttırır. Hatta ABD Çevre Koruma Ajansı (EPA-Environmental Protection Agency) yılda 20.000 akciğer kanseri vakasının radon gazına bağlı olduğunu söylemektedir.

Radon Gazının Deprem İle İlişkisi Nedir?

Deprem olmadan önce radon gazının arttığı gözlenmiş. Bir çok bilim insanı radon gazını arttığı yerde deprem meydana geldiğini söyleyerek radon gazı ile deprem arasında bağlantı kurmuş. Ancak bu görüşü savunmayanlar da olmuş. Çünkü deprem olmadan önce radon gazı artıyor yalnız radon gazının arttığı her yerde deprem olmuyor. Radon gazının oluşumu birden fazla yolla olabilir. Bu sebepten radon gazı artan her yerde deprem olur diyemeyiz.

SerdarCR

Genetik ve biyomühendislik lisans mezunuyum. Aldığım eğitim fizik, kimya, biyoloji ve matematik ağırlıklıydı. Mühendislik fakültesi mezunu olduğundan dolayı analitik ve sonuç odaklı düşünce yapısına sahibim. Aldığım eğitim moleküler biyoloji, biyoteknoloji, mikrobiyoloji, genel ve organik kimya, tıbbi genetik ve mühendislik derslerini içermekteydi. Bu derslerde edindiğim teorik bilgileri yine bu derslerin laboratuvarlarında pekiştirme şansım oldu.Lisans hayatım boyunca birçok etkinlikte görev aldım. Bu etkinliklerden birinde konuşmacı olup PCR ve gelişim sürecini sundum. Başka bir etkinlikte ise bilgisayar alanındaki bilgilerim dahilinde teknik koordinatör ve tasarımcı olarak görev yaptım. Görev aldığım etkinlikler haricinde ikna kabiliyetine sahip olup Türkçe'yi iyi kullandığımı düşünmekteyim.Öğrenim hayatım devam ederken internette de çalışmalarım oldu. Bilim ve Tekno'nun kuruculuğunu yapıp yönetim görevini üstlenmekteyim. Ayrıca yine Bilim ve Tekno'da metin yazarlığı yaparak bu girişimi topluma yararlı olacak şekilde devam ettiriyorum. Yaklaşık 50 kişilik değerli ekibime liderlik yapmaktayım. Bunun yanı sıra ise özel bir firmada genetik mühendisi olarak satış departmanında çalışmaktayım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir