GenelMakalelerTeknoloji

Elektrikli Araç ve Benzinli Araçların Farkı

Google News Abone Ol

Benzinli Araçlar İle Elektrikli Araçlar Arasındaki Farklar Araştırıldı

Dışarıdan bakıldığında pek bir fark görülmeyen ancak kaputu kaldırdığımızda farkı anladığımız iki araç türü öncelikle birbirinden zarar olarak çok farklıdır. Bugün petrol yakıtlı araçların CO2 salınımı sebebi ile atmosfer derinden etkilenmektedir. Oysa elektrikli araçların böyle bir sorunu yoktur. Tamamen yenilenebilir enerji üzerine kurulu olmaları ile doğa dostu olarak da sayılabilirler.

Petrol yakıtlı araçlar petrol LPG yani sıvılaştırılmış petrol gazı gibi türevleri kullanırken, elektrikli araçlar elektrik enerjisi ile çalışır. Bununla petrol yakıtlı araçlarda patlamalı motorlar kullanılırken, elektrikli araçlarda elektrik motorları kullanılır. Elektrikli araçlar ile petrol yakıtlı araçlar arasındaki en büyük fark da aslında budur.

Petrol yakıtlı araçlar, patlamalı motorla çalışırken elektrikli araçlar elektrik enerjisi ve manyetik alandan yararlanan motorlar ile çalışmaktadır. Bu da aynı zamanda elektrikli araçların petrol yakıtlı araçlara nazaran çok daha sessiz olduğu anlamına geliyor.

Petrol yakıtlar, fosil yakıtlar olarak bilinmektedir. Bu sebeple tükenebilir enerji kaynağıdır. Ancak elektrik enerjisi sürekli üretilebilir. Yani yenilenebilir enerji kaynağıdır.

Elektrikli motorlarda güç çok az bir kayıpla tekerleklere aktarılabilmektedir. Ancak patlamalı motorlarda pistonların hareketi ile tekerler arasındaki güç aktarımı yolunda oldukça güç kaybı meydana gelmektedir.

İçten yanmalı motorlarda şanzıman ve gaz ayarı ile hız ve güç ayarlanır. Ancak elektrikli motorlarda böyle bir durum söz konusu değildir. Elektrikli motorlarda tork, bataryadan motora aktarılan enerji ile ayarlanır.

Patlamalı motorlu araçlarda yani petrol yakıtlı araçlarda yavaşlamak ve durmak için balatalara dayalı fren sistemi kullanılır ancak elektrikli araçların fren sistemi oldukça farklıdır. tekerlekler bir jeneratöre bağlıdır ve yavaşlamak için güç çarklar yardımı ile bu jeneratöre aktarılır. Güç jeneratöre aktarırken tekerlekler kinetik enerji kaybeder. Bu sayede araç hem fren yapmış olur hem de bu jeneratör yardımıyla tekerleklerde var olan kinetik enerjiyi elektrik enerjisi olarak yeniden depolamış olur.

SerdarCR

Genetik ve biyomühendislik lisans mezunuyum. Aldığım eğitim fizik, kimya, biyoloji ve matematik ağırlıklıydı. Mühendislik fakültesi mezunu olduğundan dolayı analitik ve sonuç odaklı düşünce yapısına sahibim. Aldığım eğitim moleküler biyoloji, biyoteknoloji, mikrobiyoloji, genel ve organik kimya, tıbbi genetik ve mühendislik derslerini içermekteydi. Bu derslerde edindiğim teorik bilgileri yine bu derslerin laboratuvarlarında pekiştirme şansım oldu.Lisans hayatım boyunca birçok etkinlikte görev aldım. Bu etkinliklerden birinde konuşmacı olup PCR ve gelişim sürecini sundum. Başka bir etkinlikte ise bilgisayar alanındaki bilgilerim dahilinde teknik koordinatör ve tasarımcı olarak görev yaptım. Görev aldığım etkinlikler haricinde ikna kabiliyetine sahip olup Türkçe'yi iyi kullandığımı düşünmekteyim.Öğrenim hayatım devam ederken internette de çalışmalarım oldu. Bilim ve Tekno'nun kuruculuğunu yapıp yönetim görevini üstlenmekteyim. Ayrıca yine Bilim ve Tekno'da metin yazarlığı yaparak bu girişimi topluma yararlı olacak şekilde devam ettiriyorum. Yaklaşık 50 kişilik değerli ekibime liderlik yapmaktayım. Bunun yanı sıra ise özel bir firmada genetik mühendisi olarak satış departmanında çalışmaktayım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir