BilimGenelMakaleler

Fizik Makalesi Yazarı Kedi Chester Willard

Google News Abone Ol

Kediler bu zamana kadar bizi birçok alanda şaşırtmışlardır. En basitinden çoğumuz kedilerin dört ayak üstüne düşmelerine ilgi duymuşuzdur. Peki size bir kedinin fizik makalesi yayınladığını söylesem ne dersiniz? Evet, yanlış duymadınız makale yayınlamış olan bir kediden bahsediyorum, gelin bu olayın sırrını birlikte çözelim.

Öncelikle belirtmeden geçmeyelim, bilimsel bir araştırma yazısı yayınlamak derinlemesine inceleme gerektiren, zorlayıcı bir iştir. Ancak siz bu zor ve emek gerektiren işte bir zorlukla karşılaştığınızda krizi fırsata çevirmek için kedinizle iş ortaklığı yapabilirsiniz.

Olayımız 1975 yılında F.D.C. Willard adıyla bir kedinin, “Two-, Three-, and Four-Atom Exchange Effects in bbc 3He” isminde bir makaleye eş yazarlık yapmasıyla başlıyor.

ABD’deki Michigan Eyalet Üniversitesi’nden Prof. Dr. Jack H. Hetherington kuramsal fizik makalesini yayımlatmak üzere Physical Review Letters adlı akademik dergiye göndermek istiyordu.

Derginin akademik bir dergi olması sebebiyle Hetherington yazısını göndermeden önce bir arkadaşına kontrol ettirtmek istedi. Ancak sonuç beklediği gibi olumlu olmadı, arkadaşı bu makaleyi kabul etmeyeceklerini çünkü o derginin yayın politikasına göre eğer yazıyı tek kişi yazdıysa yazar cümlelerinde “biz” yerine “ben” kalıbını kullanmalıydı.

Ancak Hetherington makalesindeki her cümleyi çoğul şekilde çekimlemiş, “biz” kalıbını kullanmıştı. Bu durum üzerine Hetherington yazısını yeniden yazmak istemedi çünkü daktilo kullanıyordu ve yazısını düzenlemesi onun için çok fazla zaman kaybına neden olacaktı. Başka birini yazısına ortak etmek istemedi çünkü bu ona ait bir araştırmaydı ve kimsenin bundan faydalanmasını istemiyordu. Tüm bu durumlardan dolayı Hetherington kedisini çalışmasına ortak etmeyi tercih etti.

Hetherington’un kedisi Chester’in baba adı Willard‘dı. Bu yüzden makalenin ortak yazarının ismi F.D.C. Willard olarak yayımlandı. “F.D.” nin anlamını merak edecek olursanız Latince “ev kedisi” anlamına gelen Felix domesticus‘un kısaltmasıydı.

Elbette bu durum çok geçmeden ortaya çıkmış. Nasıl mı?

Olayın Ortaya Çıkışı

Bu başarılı makaleyi okuduktan sonra bir araştırmacı Hetherington ile görüşmek istemiş bunun üzerine Hetherington’un bulunduğu kampüse gitmiştir. Ancak gittiğinde Hetherington’u odasında görememiş bunun üzerine makalenin eş yazarı olan F.D.C. Willard ile görüşmek istediğini belirtmiş ve tüm bu olayın sırrı ortaya çıkmıştır.

fizik-makalesi-yazan kedi

Ayrıca Hetherington’un  makalenin kopyalarını arkadaşlarına göndermesi de bu olayın daha geniş bir çevreye yayılmasına sebep olmuştur. Çünkü Hetherington’un makalesinde kendi imzasının yanında bulunan eş yazarın imzası bir kedi patisiydi.

Kedi Williard’ın bilim dünyasına katkısı sadece bu makaleyle sınırlı değil. 1980 yılında La Recherche isimli bir dergide bu sefer tek başına bir makale yayınlamıştır. Hetherington’un da aralarında bulunduğu bir grup bilim insanı, anlaşmaya varamayınca makaleyi Kedi Willard’ın pati iziyle yayınlamış böylece makalede bulunan her hatanın ve eksikliğin sorumluluğunu Kedi Willard’ın üzerine bırakmışlardır.

Bilim dünyasına yapmış olduğunu katkılardan dolayı Kedi Willard’a teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir