BilimGenelHaberUzay

Andromeda Samanyolu Çarpışması

Google News Abone Ol

Araştırmacılar; yaklaşık yüz bin ışık yılı çapındaki galaksimiz Samanyolu’nun bize en yakın galaksi olan Andromeda tarafında yutulacağını söylemektedirler.

Astronomlar komşu galaksimiz olan Andromeda Galaksisi’nin çetin bir geçmişinin olduğunu ve bizimkisi gibi birçok galaksiyi yutmakla birlikte gelecekte bizim galaksimizi de yutacağını belirtmektedirler.

Bilim insanları Andromeda tarafından yutulan bu galaksilerden arda kalanları yıldız akışlarında inceleyerek bu acımasız geçmişin izini sürdüler.  Bu izlerle, yaklaşık dört milyar yıl sonra bizim galaksimizi de yiyecek olan Andromeda’nın son birkaç milyar yılda birçok galaksiyi yuttuğunu ve galaksi yemeye on milyar yıl önce, henüz yeni oluştuğu zamanlarda başladığı keşfedildi.

Araştırmadan Beklentiler

Astronomlarbu araştırmanın Andromeda’nın kendi galaksimiz olan  Samanyolu Galaksisi‘ni nasıl yutacağı, başka bir deyişle Samanyolu’nun sonunun nasıl geleceği ve Andromeda’nın diğer galaksileri nasıl ve neden yuttuğu konularına ışık tutacağını umut etmektedirler.

Avustralya Ulusal Üniversitesi, Astronomi ve Astrofizik Araştırma Fakültesi’nden Dr. Mackey konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

Samanyolu, Andromeda’yla yaklaşık 4 milyar yıl içinde gerçekleşecek bir çarpışma rotasında. Dolayısıyla galaksimize ne tür bir canavarın yaklaştığını bilmek Samanyolu’nun bu nihai kaderini anlamak için önemli. (…) Andromeda, Samanyolu’na göre çok daha büyük ve daha karmaşık bir yıldız halesi barındırıyor, bu onun daha birçok galaksiyi, muhtemelen daha büyükleri yamyamca yediğini gösteriyor.

Araştırmanın Doğası

Nature dergisinde yayımlanan araştırmada küresel yıldız kümesi denen yoğun yıldız kümelerinin izleri sürülerek bu uzak geçmişe ait bilgiler edinildi. Ve bu kümeler Andromeda’nın yakın komşularını yuttuğu kozmik ziyafeti gözler önüne serdi. Tıpkı biyolojik evrimin izlerini sürmek için eski fosil kayıtlarını izlememiz gibi kozmik evrimi incelerken de  eski galaksi fosillerini incelemek galaksinin ne zaman öldüğünü ve hangi zaman aralığında ne kadar yaşadığını anlamamızı mümkün kılıyor.

Dr. Mackey:

Bu küçük galaksilerin gömülü yıldız kümelerinde gizlenen silik kalıntılarını takip ederek, Andromeda’nın farklı zamanlarda onları içine çekme ve nihayetinde hapsetme biçimini yeniden canlandırmayı başardık. 

ifadelerini kullanarak bu sürecin nasıl işlediğini açıklamıştır.

Kaynakça

  • https://www.evrenbilim.com /samanyolu- galaksisi/
  • https://www.independentturkish.com/ node/77081/ bilim/g%C3% B6kbilimciler -kom%C5%9Fu-galaksi- andromeda- galaksimiz-samanyolunu-yutacak
  • https://www.independent.co.uk/life -style/gadgets-and-tech/news /galaxy- milky- way- andromeda -space – history- collision -end-a9133306.html

Fadime Çağlar

Hacettepe Üniversitesi'nde psikoloji 4. sınıf öğrencisiyim. Bilim, sanat, mitoloji, teknoloji, tarih, felsefe başta olmak üzere mantıklı mantıksız her şeyi merak edip, araştırmaktan, öğrendiklerimi de arkadaşlarımla tartışmaktan büyük zevk duyarım. Hiçbir ayrıma varmaksızın bütün hayvanları seven, atlara ise aşık, bir doğa tutkunuyum. Yamaç paraşütü, origami, resim (yağlı boya, akrilik, ebru, rölyef), binicilik, doğa yürüyüşü hobilerim arasındadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir