GenelHaberTeknoloji

Türkiye’nin İlk Yerli Arabası

Google News Abone Ol

Tamamen elektrikli, yerli araba görücüye çıktı!

Dünya çapında hızla gelişen hybrid ve elektrikli araç teknolojisi yarışına Türkiye de katıldı. Uzun zamandır beklenilen ve adından sıkça söz ettiren yerli, elektrikli araba sonunda bekleyenlerin karşısına çıktı.

C-Suv ve sedan olmak üzere 2 tarzda görücüye çıkan araba büyük beğeni topladı. Sedan modeli aşağıda görüldüğü gibi ‘Uzay Grisi’ renginde ön gösterime sunuldu. Fütüristik yapısı ve ağır başlı duruşu ile ilgileri üzerinde topladı.

C-Suv modeli ise ‘Kırmızı’ ve ‘Lacivert’ olmak üzere iki renk seçeneği ile ön gösterime sunuldu.

Elektrikli Araç Nedir?

Aracın teknik özelliklerine geçmeden önce elektrikli araç nedir? Önce biraz bundan bahsedelim.

Elektrikli araba basit bir açıklama ile,  benzin veya dizel yakıt yerine elektrik, yakıt deposu yerine pil kullanılan çevre dostu araçlara denir.

Bu tür araçların çevre dostu olmasının en büyük nedeni, mekanik motorlar yerine elektrik motorlarının kullanılmasıdır. Mekanik motorlar kullandıkları yakıtları yüksek basınçta yakarak elde edilen enerji ile çalışır. Yanma işlemi ile gerçekleşen motorlarda dışarıya yüksek miktarda egzos dumanı (CO2) salınımı gerçekleşir.

Araçların çalışması ile atmosfere salınan bu gaza CO2 emisyonu denir. Araçların CO2 emisyonu aşağıdaki gibidir;

  • A Sınıfı: 0-100 g/km
  • B Sınıfı: 101-125 g/km
  • C Sınıfı: 126-150 g/km
  • D Sınıfı: 151-175 g/km
  • E Sınıfı: 176-200 g/km
  • F Sınıfı: 201-225 g/km
  • G Sınıfı: 225+ g/km

Tüm bu emisyon değerlerinin yanısıra elektrikli arabaların CO2 emisyon değeri 0 g/km’dir. Aşağıda elektrik motoru görselline bakarak farkı anlayabilirsiniz.

Elektrik motorlu araçların çevreye CO2 gazı salınımı yapmaması yanısıra büyük ölçüde gürültü kirliliğini engellediği de bilinmektedir.

TOGG Elektrikli Araç Özellikleri

Elektrikli aracın ne olduğunu biraz da olsa kavradıktan sonra kendi arabamızın özelliklerine göz gezdilerim.

  • Otomobil 200 ve 400 beygir gücü olmak üzere 2 seçeğene sahip.
  • 200 beygir güce sahip olan otomobilin 0-100 km/h hızlanma süresi 7.6 saniye, 400 beygir gücüne sahip olan versiyonun ise 0-100 km/h hızlanma süresi ise 4.8 saniye.
  • Otomobilin her ne kadar beygir gücü ve performans açısı yüksek olsada hız 180 km/h olarak sınırlandırılmıştır.
  • Her iki araçta da: Otonom Sürüş, Holografik Asistan Teknolojisi, Asistan özelliği, Akıllı cihazlarla iletişim gibi özellikler bulunuyor.

Otonom Sürüş: Bu özellik, aracın sürekli merkezi bir internet sistemine bağlı kalmasını sağlayacak. Bu sayede araç bulut sunucular sayesinde internet üzerinde güncellemeyi inderecek ve uygulayacak üstelik sürücüsünün herhangi bir efor sarfetmesine de gerek kalmadan. Ayrıca araç bakım ve parça değişimi gibi gereksinimlerini de kendi kendine belirleyecek, belirledikten sonra kendi kendine servise haber verip randevu bile alabilir. Üstelik trafik gibi durumlarda ise öndeki aracın hareketleri takip edip ona göre dur-kalk yapabilecek.

Holografik Asistan Teknolojisi: Yol üzerinde bulunan çukur, tümsek, köprü gibi bilgileri direkt olarak sürücü ekranında belirtecek. Bu sayede sürücü gözünü yoldan ayırmadan, dikkati dağılmadan yoluna devam edebilecek. Bu teknoloji dünyada ilk kez kullanılacak.

Asistan özelliği: Sürücünün yerine düşünebilecek bir yardımcı eleman olarak görev alacak.

Akıllı cihazlarla iletişim: Etrafındaki diğer akıllı nesnelerle iletişim halinde olabilecek olan bu araç, diğer nesnelere göre hareket edebilecek, onların hareketlerini tahmin edip öncesinden hamle yapabilecek.

Yerli otomobil verilen bilgilere göre Bursa’da üretime başlayacak ve 400 diplomalı olmak üzere yaklaşık 4 bin kişiye çalışma imkanı sağlayacak.

Şimdilik sadece 5 bin tane devlet daire ve kurumları için üretilecek olan araç için TOGG 2030 yılına kadar 30 bin adet,  Devlet Malzeme Ofisi (DMO) ise 2035 yılında kadar 30 bin adet araç satın alma sözü verdi.

TOGG bünyesinde üretilecek olan aracın 2033 yılına kadar 5 ayrı modelden 175 bin adet üretilmesi öngörülüyor.

Türkiye ve dünya çapında büyük heyecan ve merak uyandıran bu aracın en büyük soru işaretlerinden birisi de fiyatı. Şuan araç için belirlenen bir fiyat yok ama uzmanlar tarafından fiyatın 250 – 300 bin arası olacağı öngörülüyor.

Umarım ülkemiz için 60 yıldır süregelen yerli araç özlemimizi sonlandırır ve faydalı olur.

2022 yılında satışa başlanılacak olan bu aracın fiyatı ne kadar olacak? Aracı beğendiniz mi? Yorumlarınızı ve tahminlerinizi bekliyorum.

Ozan Zeytünlü

İstanbul doğumluyum. İlkokul, ortaokul ve liseyi burada okudum. Üniversiteyi Manisa'da okuyup bitirdikten sonra İstanbul'a geri döndüm. Şuan yazılım mühendisliği yapıyorum.

4 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir