GenelHaberSağlıkTeknoloji

Parkinson Hastaları İçin Akıllı Saat

Google News Abone Ol

Microsoft Build 2017‘de birçok yeni teknoloji tanıtıldı. Fakat araştırmacısı  Haiyan Zhang tarafından “Emma Teknolojik Saat” adlı giyilebilir bir teknoloji tüm dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. Cihaz Parkinson hastası kişilerin ellerinin titremesini engelleyerek rahat hareket etmelerini sağlıyor.

Microsoft Research İnovasyon Müdürü Haiyan Zhang tarafından geliştirilen cihaza, çalışmalarda Zhang’a yardımcı olan bir grafik tasarımcı ve Parkinson hastası olan 33 yaşındaki Emma Lawton’ın adı verildi.

Parkinson Hastaları İçin Akıllı Saat

Halen bir tedavisi bulunmayan Parkinson hastalığı tüm vücudun sürekli titremesine sebep oluyor. Bu sebeple parkinson hastaları kalemle düz bir çizgi bile çizemiyor ya da okunaklı bir yazı yazamıyor. Emma Saat bileğe takıldığında ise normal bir şekilde yazı yazmak mümkün oluyor. Nasıl çalıştığı tam olarak anlaşılamayan cihazın şimdilik tek bir prototipi bulunuyor.

Zhang “Her şey Emma’nın kendi deneyimlerini paylaşması ile mümkün oldu. Kendisi, vücudunda fizyolojik olarak neler olduğunu anlayabilen biri. Cihazı kullanırken, elinin titrediğini gördüğünü ancak cihazın titreşimleri sebebiyle titremeyi hissetmediğini söylüyor. Bence, beyni elinin titrediğini hissedemediği için onu durdurmak için de çabalamıyor.” diyor..

Microsoft cihazla ilgili açıklaması şöyle: “Hastalığın tedavisi beklenirken, Zhang titreşimleri azaltacak, devrim niteliğinde bir cihaz geliştirdi. Emma Saat, cep telefonlarında bulunanlara benzer titreşim motorları kullanarak beyni kandırıyor. Cihaz hastanın beynindeki ekstremiteleri kontrol etmeye yardımcı oluyor. Beyin, hastanın uzuvlarına odaklanmak yerine cihazın yarattığı titreşimlere odaklanıyor. Zhang, Lawton’ın beyninin kendisiyle bir mücadele halinde olduğuna inanıyor. Beynin bir kısmı eli hareket ettirmek isterken diğer kısmı durdurmak istiyor. İki sinyal birbiriyle çatışınca da titreme ortaya çıkıyor. Cihaz bu geri bildirim döngüsünü kırıyor.”

Zhang cihazı şık bir saat şeklinde tasarlayarak tıbbi bir cihaz gibi görünmesini engellemek istemiş. Çünkü hiç kimse sürekli kendisine bir hastalığı olduğunu hatırlatacak bir cihaz takmaktan hoşlanmayacaktır.

Ayrıca Microsoft, bu saatin çeşitli algılayıcılar ve AI (yapay zeka) tekniklerinin birleşimi ile çalışarak potansiyel olarak titreme, sertleşme, dengesizlik gibi semptomları belirlediğini ve takip ettiğini söyledi. Bu belirtilerin belirlenmesi ve ölçülmesi ile insanlara bu konularda yardımcı olacak cihazlar üretmek mümkün olabilecek.
Emma Watch, Microsoft’un söylediği üzere hala gelişim aşamasında. Ancak geliştiriciler bir sinir bilimi araştırma ekibi ile beraber çalışarak küçük bir grup Parkinson hastası ile denemelerini genişletmeyi planlıyorlar. Dünyada 10 milyondan fazla Parkinson hastası var ve Emma onların gündelik hayattaki yardımcıları olacak.

Dilerseniz aşağıdaki videodan Emma’nın kısa bir belgeselini izleyebilirsiniz.

Feyza Saat

Ankara'da yaşıyorum. Radyoterapi bölümü mezunuyum. Şuan Hacettepe Üniversitesi Fizik Mühendisliği bölümünde öğrenciyim. Araştıma yapmayı, yazmayı ve bunları başkalarıyla paylaşmayı seviyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir