CanlılarGenelHayvanlarMakaleler

Elektrikli Yılan Balığı Nedir?

Google News Abone Ol

İlginç Yetenekleri İle Elektrikli Yılan Balığı

Elektrikli yılan balığı yani bilimsel adıyla Electrophorus electricus vücudu elektrik üreten sıra dışı, muazzam bir yılan türüdür. Üretmiş olduğu elektrik 600 watt civarındadır ve bu elektriği hem avlanırken hem düşmanlarından kaçarken kullanır. Aynı zamanda da yaklaşık 600 voltluk gerilim üretebilirler. Elektrikli yılan balığı Güney Amerika’nın kuzey doğusunda bulunan Amazonlar ve Orinoco bölgelerinde çamurlu ve oksijence fakir tatlı sularında yaşadıkları bilinmektedir.

Adının elektrikli yılan balığı olmasına rağmen, yılan balığı olmayıp yeni dünya bıçak balıkları (Gymnotiformes) takımında bulunmaktadır. Yılan balığı gibi uzun ve silindirik bir vücut yapısına sahip bir canlıdır. Anal yüzgeci, hemen hemen tüm vücudu boyunca ilerlerken kuyruk ucunda son bulmaktadır. Elektrikli yılan balığında sırt, kuyruk ve karın yüzgeci bulunmaz. Erişkin bir elektrikli yılan balığının boyu 2,5 metreyi bulurken, ağırlıkları ise 20 kilogram civarında olmaktadır. Elektrikli yılan balıkları geniş, oval ve yassı bir kafa yapısına sahiptir. Bu kafada ise, avlarını bütün olarak yutmasına yarayan büyük bir ağza sahiptirler. Elektrikli yılan balıklarında diş bulunmadığından avlarını bütün halde yutmak zorundadırlar. Renkleri gri ve kahverengi tonlarında olabilmektedir. Elektrikli yılan balıkları ağız boşluğunda bulunan özel bir daman ile oksijen alır ve her 10 dakikada bir, su yüzeyine çıkıp hava alma ihtiyacı duyar.

Elektrikli yılan balıklarının vücudunun büyük bir kısmı, elektrik üreten ve Elektroplax” adı verilen kaslardan oluşur. Bu kasların her biri düşük gerilim üreten bir çok özel elementten oluşmuştur. Elektrikli yılan balığının kaslarının bu durumunu, pillerin birbirine seri bağlayarak oluşturulmuş bir devreyi anımsatabilir. Ortalama bir elektrikli yılan balığında, 5000 ile 6000 arası elektroplax bulunmaktadır. Bu 600 wattlık elektrik enerjisi buradan gelmektedir. Bu enerjiyi evlerimizde kullandığımız enerji ile kıyaslayarak, evlerimizdeki elektriğin yaklaşık 3 katını üretebilirler diyebiliriz. Bu enerji birçok hayvanı öldürebileceği gibi insanlara da ölümcül hasarlar verebilmektedir. Elektrikli yılan balıkları çok iyi göremez, bu sebeple yollarını bulmada çoğunlukla elektrik dalgalarını kullanır. Avlarını da bu elektrik dalgaları ile buldukları da söylenmektedir.

SerdarCR

Genetik ve biyomühendislik lisans mezunuyum. Aldığım eğitim fizik, kimya, biyoloji ve matematik ağırlıklıydı. Mühendislik fakültesi mezunu olduğundan dolayı analitik ve sonuç odaklı düşünce yapısına sahibim. Aldığım eğitim moleküler biyoloji, biyoteknoloji, mikrobiyoloji, genel ve organik kimya, tıbbi genetik ve mühendislik derslerini içermekteydi. Bu derslerde edindiğim teorik bilgileri yine bu derslerin laboratuvarlarında pekiştirme şansım oldu.Lisans hayatım boyunca birçok etkinlikte görev aldım. Bu etkinliklerden birinde konuşmacı olup PCR ve gelişim sürecini sundum. Başka bir etkinlikte ise bilgisayar alanındaki bilgilerim dahilinde teknik koordinatör ve tasarımcı olarak görev yaptım. Görev aldığım etkinlikler haricinde ikna kabiliyetine sahip olup Türkçe'yi iyi kullandığımı düşünmekteyim.Öğrenim hayatım devam ederken internette de çalışmalarım oldu. Bilim ve Tekno'nun kuruculuğunu yapıp yönetim görevini üstlenmekteyim. Ayrıca yine Bilim ve Tekno'da metin yazarlığı yaparak bu girişimi topluma yararlı olacak şekilde devam ettiriyorum. Yaklaşık 50 kişilik değerli ekibime liderlik yapmaktayım. Bunun yanı sıra ise özel bir firmada genetik mühendisi olarak satış departmanında çalışmaktayım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir