BilimCanlılarGenelMakalelerSağlık

Panik Atak: Nedir, Belirtileri, Tedavi

Google News Abone Ol

Çağımızın hastalığı, panik atak yaşadığımız stres ve olumsuz bir çok durumdan ortaya çıkan bir hastalıktır. Beyindeki kimyasal maddelerden ya da beynin yan kısmının fonksiyonunu yitirmesi sonucu ortaya çıktığı düşünülmektedir. Tek başına ya da çeşitli hastalıklarla birlikte ortaya çıkabilir. Hastada belirtiler görülmeye başlar. Panik Atak ölüm hissi dahi  verir fakat genelikle zararsızdır.

Panik atak  bir tür korku yanıtıdır Vücudunuzun tehlikeye, strese veya heyecana normal tepkisinin abartılı olarak yansımasıdır. Panik atak belirtileri ve belirtileri aniden gelişir ve genellikle 10 dakika içinde zirveye ulaşır en çok 20-30 dakika içinde sona erer belli bir yeri ve zamanı yoktur . Okulda, iş yerinde, alış-verişte, parkta , evde ve hatta uyku anında dahi gerçekleşebilir.

Panik Atak Semptomları 

  • Nefes darlığı ya da boğulur gibi olma
  • Soluğun kesilmesi
  • Baş dönmesi, sersemlik, düşecek ya da bayılacak gibi olma
  • Uyuşma ya da karıncalanma
  • Üşüme, ürperme ya da ateş basması
  • Bulantı ya da karın ağrısı
  • Titreme ya da sarsılma
  • Kendini ya da çevresindekileri değişmiş, tuhaf ve farklı hissetme
  • Kontrolünü kaybetme ya da çıldırma korkusu
  • Çevrenin gerçek olmadığını düşünme (derealizasyon)
  • Çıldıracağını düşünmek, başkasına zarar verme korkusu
  • Çarpıntı
  • Ölüm Korkusu

Panik atağın 13 tane belirtisi vardır. Bunlardan en az 4 tanesi varsa panik ataklı olma ihtimali fazladır.

Panik Atak ve Panik Bozukluk

Panik atakla panik bozukluğu Aynı değildir. Panik bozukluk kalp krizi geçireceğini, öleceğini, atakların tekrar olacağını, felç geçireceğini düşünerek sürekli endişe, korku içinde bulunma şeklindedir. Başka bir rahatsızlığa bağlı olarak ortaya çıkmaz. Bu bozukluk iki şekilde bulunabilir: agorafobili ya da agorafobisiz. Agorafobi yalnız kalma korkusudur. Kapalı yerlerden kalabalık yerlerden uzak durma, evde tek başına kalmak istememe gibi durumlar görülür. Dışarıya yalnız çıkmaktan korkar ve sosyal olmaktan çıkar

Panik Atak Türleri

Panik ataklar şiddet ve süre bakımından farklılık göstermez, sadece aynı zamanda saldırıyı tetikleyen şeylere göre farklılık gösterebilir. İki ayrı ve farklı panik atak tipi vardır

Beklenen panik ataklar: Bu panik ataklar, belirli işaretlere veya panik tetikleyicilere maruz kalındığında beklenir. Örneğin; kapalı alanlardan (klostrofobi) korkan bir kişi, bir mahsende veya diğer sıkışık alanlarda panik atak geçirmeyi bekleyebilir. Yükseklik korkusu olan bir birey örneğin bir çatıda veya bir uçurumdan aşağı bakması anında panik atak geçirebilir.

Beklenmedik panik ataklar: Bu panik ataklar, bariz bir neden veya belirti olmadan aniden ortaya çıkar. Bu tür panik ataklarda, yoğun korku ve endişe duygularına veya rahatsız edici fiziksel hislere sahip olma gibi bilinçli içsel işaretler eşlik etmez. Beklenmedik saldırılar, korkutucu bir olaya veya duruma maruz kalmanın yarattığı özel fobiler gibi dışsal ipuçlarıyla da ortaya çıkmaz.

Panik Atak Tedavi Yöntemleri

  • İlaç Tedavisi: 

İlaçların etkisi 2-3 haftadan erken başlamadığı için; bu dönemde kişi, gene panik ataklar yaşayabilmektedirler. 10 kişiden 8’i olumsuz etki almıştır

  • Psikoterapi: 

Panik atak hastalarında uygulanan psikoterapi (konuşma tedavisi) oldukça faydalı olabilmektedir. Bir kısım psikoterapilerde, psikoterapist hastaya ödevler verebilir.

  • Nefes egzersizleri:

Nefes egzersizinde kişi derin nefes alıp içinde 5 saniye tutup tüm nefesini boşaltır. Nefes burundan alınıp ağızdan verilir. En az 10 kez yapılır.Panik ataklar esnasında nefes egzersizleri oldukça etkindir. Ancak daha önce hiçbir egzersiz yapmamış, sadece atak esnasında yaparsa çoğunlukla başarısız olur. Bu nedenle atak dışında da egzersiz yapılmalıdır

  • Bilgilenmek:

Kişiye panik atağın ne olduğu öğretilir. Bu atakların ona zarar vermeyeceği, ölmeyeceği, çıldırmayacağı ya da kontrolü kaybetmeyeceği anlatılır. Bunun yanında; tedavinin başlarında, her şeye rağmen panik ataklar gelebileceği konusunda bilgi verilir.

  • Alkol uyuşturucu maddelerden uzak durmak:

Bir kısım hastanın panik atağı, uyuşturucu kullanırken oluşmakta ya da artmaktadır. Bu nedenle uyuşturucu kullanmak panik atakları artırır. Aşırı alkol kullanımı sonrasında; özellikle bir gün sonra, kişide panik atak oluşabilir.

  • Fiziksel egzersiz: 

Haftada 5 gün, en az 30 dakika orta şiddette egzersiz (koşma, bisiklete binme, yüzme), faydalı olmaktadır. Orta şiddette egzersiz; nabzın 120’nin üzerine çıkması gereken egzersizlerdir. En az 8-12 hafta, bu egzersiz yapılmalıdır.

Ferhat Taş

Mardin artuklu üniversitesi elektrik öğrencisiyim 20 yaşındayım kendimi tanıdığım günden beri adadıgım bir yol.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir