BilimGenelMakalelerSağlık

Oral Antidiyabetikler ve Kullanım Alanları?

Google News Abone Ol

Oral Antidiyabetik Nedir?

Tip 2 diyabetiklerde ağızdan alınarak kullanılan vücuttaki, insülinin pankreastan sekresyonunu veya hedef hücrelere etkisini düzenleyen veya glikozun barsaktan emilimini yavaşlatan ilaçlardır.

Tip 2 Diyabet Nedir?

Erişkinlerde görülen diyabet türüne Tip 2 Diyabet denir. Vücudun ana işlevlerinden birini gören pankreas vücuda insülin adında bir hormon salgılar. Fakat zamanla insülin hormonunun işlevini yitirmeye başlamasıyla beraber insülin direnci gelişir. İnsülin direncinin bir sonraki evresi ise Tip 2 diyabettir ve 40 yaş üzerinde görülmektedir.

Tip 2 Diyabet Belirtileri Nelerdir?

  • sık idrara çıkma
  • ağız kuruluğu
  • çok su içme
  • açlık hissi
  • cilt yaralarının geç iyileşmesi
  • kuru ve kaşıntılı bir cilt
  • sık enfeksiyon gelişmesi
  • ellerde ve ayaklarda uyuşma, karıncalanma görülür.

Oral Antidiyabetik Tedavi

Tip 2 diyabette tıbbi beslenme tedavisi plazma glukozu ayarlanamazsa tedaviye oral antidiyabetikler eklenir. Kan şekerini kontrol altında tutmaya yarayan oral antidiyabetik ajanlar genel olarak insülin sekresyonunu artırma, insüline duyarlılığı artırma veya karbonhidrat absorbsiyonunu azaltma yoluyla etki gösterirler. İdeal bir antidiyabetik ajan plazma glukozu değerlerini normal aralığa çekerken yan etkileri en az olmalı ve mikro-makrovasküler komplikasyon gelişimini de engellemelidir. Bu gruptan insülin salgılatan ilaçlar içerisinde sülfonilürelere örnek verebiliriz.

İnsülin Salgılatıcı İlaçlar

  1. Sülfonilüreler; Tip 2 diyabet tedavisinde kullanılmış en eski grup oral antidiyabetik ajandır. Hücreler üzerinde özel reseptörlere bağlanarak pankreastan insülin salgılanmasınnı artırarak etki gösterirler. Tüm sülfonilüreler etkilerini gösterebilmek için insülin salgılama kapasitesi olan bir pankreasa ihtiyaç duyduklarından Tip 1 tedavisinde kullanılmazlar. Kullanılan bu grubun en önemli yan etkisi hipoglisemidir. Bu grup diğer ilaç gruplarıyla etkileşim gösterebilmektedir. Sülfonilüre grubu genellikle karaciğerde metabolize olup idrarla atılabilmektedir. Buna bağlı olarak sülfonilüre grubu ağır karaciğer ve böbrek yetmezliği durumlarında kullanılmamaktadır. Sülfonilüre grubundaki etken maddeler; Klorpropamid ve Glibenklamid iki etken maddede Tip 2 diyabet tedavisinde kullanılmaktadır.
  2. Glinidler; Pankreas hücrelerinde sülfonilürelere benzer biçimde hareket etmektedir. Bu grubun etkileri erken başlar ancak etki süreleri kısadır. Özellikletokluk kan şekeri üzerine etkileri büyüktür buna bağlı öğünlerden önce tok karnına alınmalıdır. En önemli yan etkileri hipoglisemidir, fakat bu etki sülfonilüre grubu kadar belirgin değildir. Bu özellikle yaşlı hastalarda tercih edilmektedir.

Büşra Başaran

Merhaba ben Büşra Başaran, İstanbul Bilgi Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik 4. sınıf öğrencisiyim. Aynı zamanda yan dal olarak Anadolu Üniversitesi Aşçılık 1. sınıf öğrencisiyim. Sağlık, spor, edebiyat ve müzik ilgi alanlarım arasında. Araştırmayı okumayı ve öğrenmeyi her zaman çok sevdim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı