BilimGenelMakaleler

Soğanın Ağlatan Sırrı

Google News Abone Ol

Soğangiller familyası allium cinsindeki tüm bitkilerin genel adı soğandır. Bahçe soğanı olarak da adlandırılan allium cepa türüne bizler kısaca soğan deriz. Yeşil ve yumru kısmını tükettiğimiz bu sebzeyi doğramak insanlık olarak “nasıl ağlamadan doğrayabilirim?” sorularını akıllara getiriyor.

Soğan Nedir ve Neden Ağlatır?

Soğan doğramak demek soğan hücrelerini de doğramak anlamına gelir. Soğan hücreleri doğranması yani soğanın hücre duvarlarının parçalanması, soğanın topraktan aldığı sülfür ile kendisinde bulunan amino asitin oluşturacağı sülfenik asitin oluşumuna yardımcı olan enzimlerin serbest kalması anlamına gelmektedir. Bu enzimlerden biri, adını soğanın latincesi Allium dan alan Allinaz Enzimidir. Serbest kalan bu enzimler sayesinden oluşan 1-propenilsülfenik asit bir diğer enzim olan  LF-sentez Enzimi yardımı ile Propanethial s-oksit gazını oluşturur. Bu gaza maruz kalan gözlerimiz merkezi sinir sistemine sinyaller gönderir ve göz maruz kaldığı bu gazı nötaralize etmek için oldukça fazla miktarlarda su üretir. İşte bunlar soğanı doğrarken döktüğümüz gözyaşlarımızdır.

Sogan-Gazi

Soğan ailesinden sarımsak, pırasa gibi bitkilerde bu enzimlerin miktarı az olduğundan dolayı onları doğrarken bir kez bile düşünmeye ihtiyaç duymayız. Aynı şey soğan için maalesef geçerli değildir.

Peki soğanı doğrarken nasıl ağlamam diyorsanız;

Soğanı suyun altında doğrarsanız, gaz direkt olarak suya maruz bırakılacağından gözünüze ulaşmadan nötralize edilebilir veya soğanı doğramadan önce soğuğa maruz bırakmak da işinize yarayabilir.

Gizem Tutkun

Merhaba, ben Gizem. İstanbul'da yaşıyorum, Üsküdar Üniversitesi Biyomühendislik bölümünde tam burslu olarak okuyorum. Öğrenmek için öğretmenin iyi bir adım olduğunu düşünüyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir