BilimGenelMakalelerSağlık

Diyabet Arkadaşınız Olabilir

Google News Abone Ol

Şeker hastalığı olarak da bilinen diyabet;  salınımındaki veya üretilen insülin kullanımındaki yetersizlik sonucu ortaya çıkan kronik seyirli metabolik bir hastalıktır. Bu hastalık kan şekeri düzeyinin sürekli yüksek olmasına sebep olmaktadır. Tam bir iyileşme süreci olmayan, beslenmeye dikkat edildiğinde kişiye zarar vermeyen uysal bir hastalıktır. Diyabet tanısı konulmuş kişi artık bunu hastalık olarak değil, ömür boyu birlikte yaşayacağı bir arkadaşı olarak düşünebilir. Diyabet isimli arkadaşımız için birazcık bencil diyebiliriz. Onun kurallarına göre yaşadığınızda size hiç sorun çıkarmaz fakat kendi istediklerinizi yapıp kurallarının dışına çıktığınızda; retinopati (göz problemleri), nefropati (böbrek hasarı), ayak komplikasyonları, yaraların geç iyileşmesi, kalp krizi, nöropati(sinir hasarı) gibi istenmeyen misafirleri vücudunuza davet eder.

Peki Bu Arkadaşımızın Kuralları Neler?

  • Öncelikle şeker ve şekerli gıdalardan uzak durulmalı.
  • Çok yağlı, çok tuzlu yiyecekler tüketilmemeli. (Kızartmalar, salamuralar, işlenmiş et ürünleri…)
  • Uzun süre aç kalınmamalı, gün içerisinde az az, sık sık beslenilmeli. 3 ana 3 ara öğün yapılmalı.
  • Beyaz unu hayatınızdan çıkarmalısınız. Kepek, tam buğday ekmeği vs. tüketilmelidir.
  • Kan şekerini hızlı artıran basit karbonhidratlar yerine kompleks karbonhidratlar tercih edilmeli.
  • Salam, sucuk, sosis gibi işlenmiş et ürünlerinden bunlarla birlikte sakatatlardan uzak durulmalı.
  • Lifli besinlerin tüketimi artırılmalı. Sebze yemekleri ve salata tüketilmeli.
  • İncir, karpuz, kavun, muz ve üzüm gibi meyveler miktarına dikkat edilerek tüketilmeli.
  • Alkolden uzak durulmalı.
  • Hazır gıdalardan uzak durulmalı.
  • Haftada 3 gün kırmızı et, 2 gün tavuk ve 2 gün balık tüketilmeli.

Diyabet tedavisinde ilaç, egzersiz ve beslenme tedavisinin yanında fitoterapi olarak adlandırılan bitki ve baharatlarla tedavinin, diyabete iyi geldiğine dair bilimsel kanıtlar bulunmaktadır. Örneğin kimyonun hipoglisemik etkisi vardır. Ayrıca biberiye, tarçın, acı limon, kuşburnu, kırmızı acı biber, guarana, yeşil çay ve dut yaprağının antidiyabetik etkileri olduğu bulunmuştur. Bu ürünler ancak ilaç ve diyet tedavisiyle birlikte kullanıldığında etki göstermektedir. Tedavide sadece yardımcı elemanlar olarak görev almaktadırlar.

İlaçların kökeni bitkilere dayanmaktadır. İlaçları kontrolsüz kullandığımızda zehirlenme ve çeşitli sağlık problemleriyle karşılaşabiliyorsak bitkileri bilinçsiz kullandığımızda da aynı şekilde bize zarar verebileceklerini unutmayalım. İlaçları da bitkileri de doktorunuza danışmadan kullanmayınız.

Feyza Gökkaya

1996 yılı İstanbul doğumlu meslekte yeni diyetisyenim. İstanbul Esenyurt Üniversitesi beslenme ve diyetetik bölümünden 2019 yılında mezun oldum. Kendimi geliştirmek için araştırma yapmayı ve yaptığım araştırmaları paylaşmayı seviyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı