CanlılarGenelHayvanlarMakaleler

Okapi Nedir?

Google News Abone Ol

Okapiler, zürafagiller familyasında bulunan ve geviş getiren bir çift toynaklı türüdür. Her ne kadar görünüşü zürafadan çok bir atı andırsa da, sınıflandırmacılar onu zürafagiller familyasına dahil etmişlerdir. Vücudunun arka tarafı zebralarda olduğu gibi siyah beyaz çizgiler taşımakla beraber, vücudunun geri kalan tarafları genelde çikolata kahverengisi ve tonlarıdır. Bilmeyenler tarafından daha çok zebra ve atın çiftleşmesi sonucu oluşmuş olduğu tahmin edilirken, okapiler tamamen saf kan bir türdür.

Okabiler Ve Özellikleri

Halk arasında Orman zürafası veya Kısa boyunlu zürafa gibi adlarla da anılan okapiler, 230 kg ağırlığında, 2 metre uzunluğunda, 1,60 m boyunda olurken, kuyrukları ortalama 40 santimetre kadardır. Erkeklerinin 2 boynuzu vardır ancak dişilerinde boynuz bulunmamaktadır. Birçok hayvanın aksine, dişileri erkeklerinden daha büyüktür.

Okapiler, yalnızca Demokratik Kongo Cumhurriyeti’inde yaşamaktadır. Burada yaklaşık 10.000-20.000 okapi olduğu tahmin edilmektedir. Okapiler, ot, mantar ve meyve ile beslenirler ve ortalama ömürleri 25-30 yıl kadardır. İlginçtir ki, dişileri genelde bir alanda sabit kalırken, erkekleri oldukça fazla dolaşır. Okapiler genelde yalnız yaşarken, nadirende olsa küçük sürüler halinde dolaşabilirler. Ancak halen ne sebeple böyle küçük sürüler oluşturdukları sorusu cevaplanamamıştır.

SerdarCR

Genetik ve biyomühendislik lisans mezunuyum. Aldığım eğitim fizik, kimya, biyoloji ve matematik ağırlıklıydı. Mühendislik fakültesi mezunu olduğundan dolayı analitik ve sonuç odaklı düşünce yapısına sahibim. Aldığım eğitim moleküler biyoloji, biyoteknoloji, mikrobiyoloji, genel ve organik kimya, tıbbi genetik ve mühendislik derslerini içermekteydi. Bu derslerde edindiğim teorik bilgileri yine bu derslerin laboratuvarlarında pekiştirme şansım oldu.Lisans hayatım boyunca birçok etkinlikte görev aldım. Bu etkinliklerden birinde konuşmacı olup PCR ve gelişim sürecini sundum. Başka bir etkinlikte ise bilgisayar alanındaki bilgilerim dahilinde teknik koordinatör ve tasarımcı olarak görev yaptım. Görev aldığım etkinlikler haricinde ikna kabiliyetine sahip olup Türkçe'yi iyi kullandığımı düşünmekteyim.Öğrenim hayatım devam ederken internette de çalışmalarım oldu. Bilim ve Tekno'nun kuruculuğunu yapıp yönetim görevini üstlenmekteyim. Ayrıca yine Bilim ve Tekno'da metin yazarlığı yaparak bu girişimi topluma yararlı olacak şekilde devam ettiriyorum. Yaklaşık 50 kişilik değerli ekibime liderlik yapmaktayım. Bunun yanı sıra ise özel bir firmada genetik mühendisi olarak satış departmanında çalışmaktayım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir