BilimGenelMakalelerSağlık

Non-invaziv Prenetal Tanı (NIPT) Nedir?

Google News Abone Ol

NIPT yani Non-invaziv Prenatal Tanı, en yaygın görülen 3 trizomi olan Down sendromu, Edwards sendromu ve Patau sendromu başta olmak üzere pek çok genetik testte anneden kan alınarak gerçekleştirilebilir. Yani girişimsel olmayan bir testtir. Amniyo sentez ile riskleri kıyaslandığında çok daha uygun bir yöntemdir.

Yapılan deneyler sonucunda NIPT testlerinin %99’a kadar doğru sonuç verebileceğini ortaya koymuştur. Bununla birlikte non-invaziv oluşundan dolayı, bebek için düşük riski oluşturmamaktadır. Bknz. www.bilimvetekno.com/amniyosentez-ve-cvs-nedir-nasil-yapilir

NIPT Testi Ne Zaman Yapılır?

NIPT testi, gebeliğin 9. haftasından itibaren anneden alınan kan ile uygulanabilir. Sonucunun ortalama 10 gün içinde çıktığı söylenebilir. NIPT testi uygulanabilirliği doktorunuza danışmanız gerektiğini söylemekte yarar vardır.

Anne Kanı Neden Kullanılıyor?

Bebeğin DNA’sına ulaşmak için amniyo sentez yapılması zorunlu değildir. Literatüre göre, anne karnında gelişen fetüs DNA’sı 9. haftadan sonra annenin kan dolaşımına katılmaktadır. Bu sayede bebeğin DNA’sına ulaşmak için amniyo sentez opsiyonu bir işlem olarak kullanılabilir. Bu sayede NIPT testi için anneden alınacak olan kan yeterli olacaktır.

NIPT Testiyle Neler Teşhis Edilebilir?

NIPT ile trizomi vakaları ve eşey kromozomlarında gerçekleşen herhangi bir anormallik teşhis edilebilmektedir.

NIPT Test Fiyatları Ne Kadardır?

NIPT testlerinin ücreti teste göre ve kişinin isteyeceği opsiyonlara (sonuç süresi vs.) göre genetik tanı merkezi tarafından belirlenmektedir.

Her ne kadar gelişmiş bir test olsa da NIPT testi tanı değil tarama testidir. Bu sebepten sonucun önemli olduğu sırada girişimsel testlere yönelmek gereklidir.

SerdarCR

Genetik ve biyomühendislik lisans mezunuyum. Aldığım eğitim fizik, kimya, biyoloji ve matematik ağırlıklıydı. Mühendislik fakültesi mezunu olduğundan dolayı analitik ve sonuç odaklı düşünce yapısına sahibim. Aldığım eğitim moleküler biyoloji, biyoteknoloji, mikrobiyoloji, genel ve organik kimya, tıbbi genetik ve mühendislik derslerini içermekteydi. Bu derslerde edindiğim teorik bilgileri yine bu derslerin laboratuvarlarında pekiştirme şansım oldu.Lisans hayatım boyunca birçok etkinlikte görev aldım. Bu etkinliklerden birinde konuşmacı olup PCR ve gelişim sürecini sundum. Başka bir etkinlikte ise bilgisayar alanındaki bilgilerim dahilinde teknik koordinatör ve tasarımcı olarak görev yaptım. Görev aldığım etkinlikler haricinde ikna kabiliyetine sahip olup Türkçe'yi iyi kullandığımı düşünmekteyim.Öğrenim hayatım devam ederken internette de çalışmalarım oldu. Bilim ve Tekno'nun kuruculuğunu yapıp yönetim görevini üstlenmekteyim. Ayrıca yine Bilim ve Tekno'da metin yazarlığı yaparak bu girişimi topluma yararlı olacak şekilde devam ettiriyorum. Yaklaşık 50 kişilik değerli ekibime liderlik yapmaktayım. Bunun yanı sıra ise özel bir firmada genetik mühendisi olarak satış departmanında çalışmaktayım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir