Vücudumuzun sürekli bir yenilenme içinde olduğunu hatta bir iddiaya göre 7 senede bir yenilendiğimizi muhtemelen duymuşsunuzudur. Peki bu iddiaların doğruluk payı nedir? 7 yılda bir fiziksel ve zihinsel olarak yenileniyorsak neden yaşlanıyoruz?
Vücudumuzda sürekli gerçekleşen bir döngü gereğince her gün hücrelerimiz ölüp yerine yeni hücreler meydana geliyor. Bir süre sonra yaşlılık dönemimize geldiğimizde ise bu olay tam tersine dönüyor ve vücudumuzda gerçekleşen yıkım olayları yapım olaylarına oranla çok daha yüksek bir hale geliyor.
Evet, vücudumuzda her gün hücrelerimiz yenileniyor ama bu hücre yenilenmeleri bizi yenilemiyor ve yeni biri haline getirmiyor. Bu yenilenmedeki bölünmeler mitoz bölünme temelli gerçekleştiği için hücrelerimizin yerine bire bir aynı hücreler meydana geliyor, sonuç olarak bizde fiziksel olarak bir değişim meydana gelmiyor.
Neden Yaşlanıyoruz?
Vücudumuzda bulunan her hücrenin yaşam süresi farklıdır, kimi hücreler 4-5 ay yaşayabiliyorken kimi hücreler 1 yıldan daha uzun süre yaşayabiliyor. Öte yandan örneğin kalbimizin neredeyse yarısı ölene kadar yenilenmiyor. Sonuç olarak bazı organlarımız sürekli yenilenirken bazı organlarımız neredeyse hiç yenilenmiyor.
Bilindiğiniz üzere her hücrenin doğum, çoğalma ve ölüm süreci vardır. Hücrelerimizde bulunan DNA‘larımızın uç kısmı telomerlerle korunuyor ve her bölünüşte hasar meydana geliyor. Ve bu hasarlar sonucu hücreler bölünemez hale gelip ölüm süreci başlıyor yani yaşam süremiz bir çok etkenle beraber telomerlerimizin uzunluğuna bağlıdır.
Özetlemek gerekirse 7 yılda bir yenilenme gibi bir durum söz konusu değil. Vücudumuzda bulunan her hücre aynı anda yenilenemiyor, kimi hücrelerimiz daha yeni yenilenmeye başlarken diğer hücrelerimizin ölümü gerçekleşiyor yani hücreler için ortak bir tarih bulmak uzmanlara göre olası değil.