GenelMakalelerUzay

NASA’da Astronot Olmak

Google News Abone Ol

Uzay filmlerinin çekiciliğinden midir bilinmez, hemen hemen herkes astronot olmayı hayal etmişizdir. Bilinmeyen gezegenlere yolculuk yapmayı, dünyanın bizim gördüklerimizi ve anlatacak olduklarımızı dört gözle beklemesini hayal etmişizdir. Bahsedince bile kulağa çok hoş gelen “Astronotluk” acaba o kadar kolay mı?

NASA’da dolgun bir maaşa çalışan astronotlar, astronot olmadan önce oldukça zorlu testlerden geçmektedir. Ne de olsa gidecekleri yerler, öyle herkesin elini kolunu sallayarak veya sahilde yürür gibi gideceği yerler değildir. Burada uzaydan bahsediyoruz. Dünyadan milyonlarca uzaktaki gezegenlerden ve yolculuğun yıllar aldığı uzayın karanlığından…

Ancak o bunları düşünmeden önce NASA‘da astronot olmak için neler gerektiğinden bahsedelim. Öncelikle şunu belirtmeliyim, seçilmek oldukça zor. Ne kadar zor olduğunu anlatmak için, geçtiğimiz ay 18.300 başvurunun içinden sadece 12 kişinin zorlu eğitim programına kabul edildiğini söylememiz sanırım yeterli olacaktır.

NASA Astronotları Neye Göre Seçiyor?

Bununla beraber NASA, CNN Money, NASA’nın en yaşlı aktif astronotu olan 62 yaşındaki Donald Pettit ve Uzayda Bilim Geliştirme Merkezi‘nin başkanı, eski astronot Greg Johnson ile astronot olmak üzerine bir röportaj gerçekleştirdi. Akıllara gelen ilk şeylerden biri, NASA’nın astronotlarda aradığı özellikler oluyor haliyle. Ajansın söylediğine göre, adayların bilim, teknoloji, mühendislik veya matematik alanlarında lisans yapmış olmasına, ayrıca lisans üstü eğitim ve iş deneyiminin de bulunmasına dikkat ediliyor. Bütün bunlara bakarak umudunuzu yitirmeyin. Çünkü NASA’nın daha bir veterinerden astronot yaptığı olmuştur.

NASA’nın adaylarda özelliklerin lisans kısmının yanı sıra, fiziksel özellikler de bulunuyor. Örneğin adayların 160 cm’den kısa veya 190 cm’den uzun olmaması isteniyor. Bununla beraber oturur pozisyondayken, kan basıncının 140/90’ı geçmemesi gerekiyor. Eee her şeyin bir ölçüsü var tabi. Bunlar sağlandığı taktirde, oldukça zorlu bir dayanıklılık testinden geçiliyor. Bu test ile beraber mülakatlarda NASA yetkilileri ile yaptıkları görüşme sırasında yetkilileri etkilemeniz gerekiyor.

Bütün bunları başarılı bir şekilde tamamladığınızda, 2 yıl süren eğitim ve değerlendirme programına başlıyorsunuz. Bu süre içinde uzay görevleri için seçilirseniz, bu görevler için eğitim programına başlıyorsunuz.

SerdarCR

Genetik ve biyomühendislik lisans mezunuyum. Aldığım eğitim fizik, kimya, biyoloji ve matematik ağırlıklıydı. Mühendislik fakültesi mezunu olduğundan dolayı analitik ve sonuç odaklı düşünce yapısına sahibim. Aldığım eğitim moleküler biyoloji, biyoteknoloji, mikrobiyoloji, genel ve organik kimya, tıbbi genetik ve mühendislik derslerini içermekteydi. Bu derslerde edindiğim teorik bilgileri yine bu derslerin laboratuvarlarında pekiştirme şansım oldu.Lisans hayatım boyunca birçok etkinlikte görev aldım. Bu etkinliklerden birinde konuşmacı olup PCR ve gelişim sürecini sundum. Başka bir etkinlikte ise bilgisayar alanındaki bilgilerim dahilinde teknik koordinatör ve tasarımcı olarak görev yaptım. Görev aldığım etkinlikler haricinde ikna kabiliyetine sahip olup Türkçe'yi iyi kullandığımı düşünmekteyim.Öğrenim hayatım devam ederken internette de çalışmalarım oldu. Bilim ve Tekno'nun kuruculuğunu yapıp yönetim görevini üstlenmekteyim. Ayrıca yine Bilim ve Tekno'da metin yazarlığı yaparak bu girişimi topluma yararlı olacak şekilde devam ettiriyorum. Yaklaşık 50 kişilik değerli ekibime liderlik yapmaktayım. Bunun yanı sıra ise özel bir firmada genetik mühendisi olarak satış departmanında çalışmaktayım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir