BilimGenelMakaleler

Kas Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

Google News Abone Ol

İnsanlarda ve hayvanlarda bulunan, kasılarak ya da açılarak vücudun her türlü devinimini sağlayan, tellerden oluşan Organ ve bu organın telsi dokusu. Aynı zamanda vücudun şeklini veren ve iskelet ve iç organların doğru hareket etmesini sağlayan yapılardır. Kaslar iskeletimizin dış kısmını artar. En önemli özelliği ise kemikleri birbirine bağlayan ve oldukça sağlam olmasını sağlayan güçlü yapıya sahiplerdir. Kaslarımız parmaklarımızı oynatmamıza, yürümemize, soluk almamıza, koşmamıza, yazmamıza yani kısacası vücudumuzun gün içinde yapabilecek tüm vücut hareketlerinde, eklemler ve kimliklerle birlikte hareket etmemizi sağlar.

Kas Çeşitleri Nelerdir?

Vücudumuzda üç çeşit kas vardır.

  1.  Çizgili (kırmızı) kaslar: İskelet kasları da denen bu kastlar, vücudun hareketini sağlayan, kemiklerin üzerini saran kaslarıdır. Çizgili kas var bizim irademiz ve isteklerimiz doğrultusunda çalışan  İstemli kaslardır. Çizgili kaslar hızlı çalıştıkları için çabuk yorulan kaslardır. Bu kaşlar çok enerji harcadıkları için güçlü gevşer ve kasılırlar. Çizgili kasların hücreleri, kırmızı renkli, silindir ve uzun şeklindedir. Çizgili kasların bulundukları yerler, el, ayak, parmak, bacak, kol, göz kapağı kaslarıdır.
  2. Düz (Beyaz) kaslar: İç Organların yapısını oluşturan kaslar düz kaslardır. Düz kasların görevi, iç organların çalışmalarını sağlamaktır. Misal kanın damarlarda pompalanmasını sağlayan kasları düz kaslardır. İstemsiz kaslardır irademiz dışında çalışırlar. Düz kaslar yorulmazlar. Uzun süre çalışırlar. Bu kaslar yavaş çalışmaktadır. Düz kaslar az enerji harcar kasılıp gevşemeleri zayıftır. Hücrelerinin özellikleri, ince, uzun, iplik şekilli ve beyaz renktedir. Düz kaslar da   enine bantlaşma görülmez. Düz kaslar yemek borusunda, bağırsak, mide ve akciğerlerde bulunur.
  3. Kalp kası: Kalp kısı kalbin yapısını oluşturan kaslara denir. Görevi kalbin çalışmasını gevşemesine kasılmasını sağlayan kaslardır. Kalp kası düz kasa benzer yapısı çizgili kas gibidir.  Düz kaslardan  farkı kalpkası istemsiz çalışır. Kalpkası yorulmadan çalışır. Hiç yorulmadan belli bir ritimle ömür boyu çalışır. Kalpkası hızlı çalışır güçlü kasılıp gevşer.

Kübra Can

06.09.1999 İzmir’de doğdum büyüdüm. Lise mezunuyum üniversite sınavına hazırlanıyorum. Bilim ve tarih adına araştırma yapmayı seviyorum. Yazılarımla topluma katkıda bulunmaktan mutluluk duyuyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir