GenelMakalelerSağlık

Narın Beslenmedeki Önemi

Google News Abone Ol

Narın, zengin besin değeri ve insan sağlığı üzerindeki olumlu etkilerinden dolayı günümüzde önemi giderek artmaktadır. Uzun yıllar süren bilimsel çalışmalar sonucunda insan vücudunu pozitif olarak etkileyen besin içeriklere sahip olduğu ortaya konulmuştur.

Nar ve Beslenme

Nar; folik asit, potasyum, fosfor, demir, C vitamini ve lif yönünden oldukça zengindir. Narın içeriğinde bulunan fenol bileşiklerin antioksidan etkileri nedeniyle serbest radikalleri bağlamaları, metallerle şelat oluşturmaları ve bazı enzimleri inaktive etmelerinden dolayı insan sağlığı üzerinde oldukça önemlidir. Nar suyundaki fenolik bileşiklerin gösterdikleri antioksidan etki sebebiyle yaşlanmayı geciktirdiği belirtilmektedir.

Narın içeriğinde bulunan antioksidan maddeler yeşil çaydan üç kat fazladır. Hücre yenilenmesini, büyümesini ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirerek, vücut direncini artırmaya yardımcı olmaktadır. Antioksidan özelliği ile kansere karşı koruyucudur bulunla birlikte AIDS için kullanılan yiyecekler sınıfına alınmıştır.

Nar birçok biyokimyasal madde bakımından zengin olmasından dolayı şeker düzeyinin dengelenmesine olumlu etkisi bulunmaktadır.

Narın, sitolik kan basıncını önemli ölçüde azalttığı tespit edilmiştir. Ayrıca; ellajik asit, insan sağlığı üzerindeki olumlu etkilerinden dolayı nar meyvesindeki en önemli biyoaktif bileşen olduğu, antioksidan, antikanserojenik, antiöstrojenik ve antimutajenik etkilerinin bulunduğu bildirilmektedir.

Nar suyunun  prostat kanseri ve kireçlenmeyi önlediği belirtilmiştir. Nar suyunun otooksidasyon zararlarına karşı hücreleri koruyabildiği, hücrelerin birbirleriyle iletişimini sağlayan protein ve peptidlerin bir kısmının oluşmasına katkı sağladığı ve kemik eklemi iltihabını önlemektedir.

Kliniksel bulgularda nar suyunun insan kanındaki parametrelerinde olumlu etkiye sahip olduğu, kanı sıvılaştırdığı, kötü huylu kolesterolü düşürdüğü, özel bir prostat antijenini arttırdığı saptanmıştır. Antioksidan aktivitesi çok yüksek polifenollere sahip olması nedeniyle Alzheimer tedavisine yardımcı olduğu tespit edilmiştir.

Sonuç olarak; narın vücudu ve kalbi kuvvetlendirdiği, ishali, kabızlığı, öksürüğü, mide yanmaları ve kusmayı kesebildiği, vücuttaki bazı ağrıları giderebildiği, bağırsak paraziti düşürmede etkili olduğu, idrar söktürebildiği, boğaz, göğüs, akciğer ve mideye oldukça yararlı olduğu, tansiyon ve ateş düşürücü etkiye sahip olduğu ve damar tıkanıklığını önleyici etkiye sahiptir.

Kaynakça:

  • Simşek M., İkinci A. (2017). Effects of pomegranate (Punica granatum L.) on human health. Harran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, 21 (4): 494-506.
  • Yılmaz B., Usta C. (2010). Nar’ın (Punica granatum) terapötik etkileri. Türk Aile Hek Derg 2010; 14(3): 146-153.

Öznur Bilir

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü mezunuyum. Aydın'da yaşıyorum ve yaptığım aktivitelerden dolayı sürekli İzmir'de bulunuyorum. Yetişkin hastalıkları ,nefroloji ve onkoloji alanlarına ilgim var. Beslenme ve diyetetik alanında araştırmalar yapmayı, aldığım eğitim ve katıldığım seminerler ve kongreler doğrultusunda öğrendiklerimi doğru ve etkin şekilde paylaşmayı seviyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir