BilimGenelMakaleler

Gözyaşı Sadece Sudan Mı Oluşur?

Google News Abone Ol

Gözyaşı çeşitli etmenlerle veya ağlayarak gözden çıkan vücudumuzun salgıladığı bir çeşit sıvıdır. Fakat bu sıvı yalnızca suymuş gibi gözüksede sadece sudan ibaret değildir. Gözyaşı üretim sistemi; lipid (yağ) tabaka, aköz (sıvı) tabaka ve müsin olmak üzere üç tabakadan oluşmuştur.

Gözyaşının Özellikleri

Üç tabakalı gözyaşı sisteminin aköz tabakası yaklaşık 0.01mm kalınlıktadır. Damarsız yapıdaki korneanın; glikoz ve diğer besin maddeleri, gözyaşından ve göz içi sıvısından sağlanırken oksijen ihtiyacı da gözyaşı vasıtasıyla atmosferdeki oksijenden difüzyonla sağlanır. Bunun yanında miktarları uygun bir şekilde ayarlanmış sodyum, potasyum ve klor iyonları gözyaşının ozmotik basıncı ayarlanır.

Kornea’nın sudan arındırılmasında ozmotik basınç önemli rol oynar. Gözyaşının pH değerinin 6,5-7,6 aralığında kalmasını sağlayan maddelerden en önemlisi bikarbonat iyonu, aköz tabakasında uygun miktarlarda bulunur. Gözü mikroplara karşı korumada laktoferrin, lizozim gibi maddeler ve antikorlar ile demir, bakır, magnezyum, kalsiyum, fosfat iyonları ve laktat, sitrat, askorbat ve aminoasitler gibi pek çok molekülü de gözyaşı içinde bulunur. Bunlar gözyaşının sadece sudan oluşmadığını açıklar.

Binnur Seyhan

İstanbul'da yaşıyorum, 20.01.1998 doğumluyum. Bartın Üniversitesi'nde Biyoteknoloji bölümü okuyorum. Ülkeme milletime fayda sağlayacak buluşlar yapmak istiyorum. Bilim, müzik, fotoğraf, psikoloji alanlarına ilgi duyuyorum.

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir