Darwin’le birlikte bütünlük kazanarak bir teori haline gelip popülerleşen evrim teorisine göre türler birbirinden köken almaktadır. Bu durumda “Peki o zaman ilk canlı nasıl oluştu, canlılık nasıl başladı ?” soruları hemen akıllardaki yerini alıyor. Evrim deyince genellikle akıllara ilk olarak biyolojik evrim kuramı gelmektedir. Biyolojik evrim kuramı, canlıların evrimleşerek ortak bir atadan geldiklerini; kalıtsal özelliklerin yeni kuşaklara geçtiğini, döllenme sırasında kalıtsal yapıda bazı değişikliklerin olduğunu ve bu değişiklerin uzun zaman dilimlerinde türleşmeye ve devamında geniş canlı çeşitliliğine yol açtığını söylemektedir. Canlılığın nasıl oluştuğu konusu ise yaşamın kökenini oluşturan organizmaların rastgele bir şekilde aniden oluşmadığını, uzun zamana yayılan bir dönüşüm süreci geçirdiklerini ve bunu sonucunda inorganik maddelerden organik maddeler oluştuğunu söyleyen kimyasal (moleküler) evrime dahil olmaktadır. Şimdi sırada ise hikayenin esas oğlanı olan Abiyogenez kuramı gelmektedir. Molekül oluşum teorisi olarak de anılan Abiyogenez Kuramı ise en genel tanımıyla canlılığın cansız maddelerden oluşumuna odaklanır.
Miller Urey Deneyi
Esas konumuz olan Miller -Urey deneyine gelirsek, deney 1963 yılında gerçekleştiriliyor. Stanley Miller ve Harold Urey tarafından ilk organik maddelerin nasıl oluştuğunu, canlılığın nasıl başladığını araştırmak için tasarlanmıştır. “Olası ilkel dünya koşullarında aminoasit sentezi” başlıklı makale, ilkel dünya şartlarında atmosferde olması muhtemel gazları ki bunları; su(H2O), metan(CH4), amonyak(NH3), karbonmonoksit(CO) ve hidrojen(H2) olarak öngörmüşler; muhtemel oranlarında bir deney düzeneğine eklemişlerdir. İlkel atmosfer koşullarındaki, şimşek ve yıldırımları takliden bir hafta boyunca deney tüpüne elektrik vermişler ve bir haftalık sürecin sonunda metan gazının içindeki karbonlardan % 10-15 ‘inin organik madde oluşturduğunu raporlamışlardır. Bunlar arasında temel(essansiyal) olarak adlandırdığımız yirmi aminoasitten on biri(ve bunlara ek vücudumuzda bulunmayan dokuz aminoasit ), şekerle beraber deney tüpünde kendini göstermişti.
Ardıl çalışmalarda ilkel atmosfer koşulları çok daha iyi yordanıp, daha isabetli sonuçlarla organik maddelerin abiyotik olarak sentezlenmesi gerçekleştirilmiş, canlılıkta bulunan tüm organik maddelerin inorganik maddelerden oluşabileceği bulgulanmıştır. Miller- Urey Deneyi inorganik maddelerden organik madde oluşumunu göstermesi açısından öncü niteliği taşımakta, dolayısıyla alanda yapılan deneyler arasında belki de en popüleri olarak yerini korumaktadır.
Kaynaklar:
- Demirel, A. (2011). Antik Yunan’da biyolojik evrim düşüncesi. Folklor/ edebiyat, 17(68), 53-60.
- Özmen, S. (2019). Yaşamın kökenindeki kimyasal evrim. Madde, Diyalektik ve Toplum, (2)1, 114-123.
- http://www.baharkilic.org /post /2011 /03 /06 / Miller-Urey-deneyi.aspx
- http://www.biyologlar.com/ miller- urey- deneyi
- https://evrimagaci.org/abiyogenez- 14- millerurey- deneyi- nedir- ne- degildir -85.
- https://zirhlitren.org/ abiyogenez- kurami -ve -miller -urey -deneyi
Tebrik ederim. Diğer yazılarını heyecanla bekliyorum.
çok teşekkürler efendim, beğenmenize çok sevindim. 🙂
Devamını merakla bekliyorum. Tebrik ederim.
Çok teşekkürler. 🙂