BilimGenelMakalelerTeknoloji

Mikrodenetleyiciler ve Mikroişlemciler

Google News Abone Ol

Ülkemizde mikrodenetleyici veya mikroişlemci nedir diye bir sokak röportajı yaptığınızı düşünün ya da daha basitinden bir makine sisteminin nasıl çalıştığını insanlara sorduğunuzu. Ortaya çıkacak manzara maalesef hepimizi üzecektir.  Bu yazıda hayatımızda var olan neredeyse bütün akıllı makinelerin çalışmasında büyük rol oynayan boyutu genellikle küçük ama işlevi büyük olan harika teknolojik aletlerden bahsedeceğim. Mikrodenetleyiciler ve mikroişlemciler.

Mikrodenetleyici ile Mikroişlemci Arasındaki Fark Nedir?

Mikrodenetleyiciler ve mikroişlemciler birbiriyle karıştırılmamalıdır. Mikrodenetleyicilerin yapılarında mikroişlemcilerde bulunur ancak mikroişlemciler sadece işlem ve hafıza birimlerinden oluşur. Mikrodenetleyiciler ise hafıza, analog dijital çevirici, zamanlayıcı gibi çevresel birimleri de üzerinde bulundurur. Üzerlerinde daha fazla birim bulundururlar fakat mikroişlemcilere göre daha yavaş çalışırlar. Mikrodenetleyici programlandığı yazılımı hafızasına kaydeder, denetler, derler ve bir çıkış sinyali gönderir. Çıkış portuna bir led koyduğumuzu düşünürsek sinyalin negatif ve pozitif olması durumunda led söner veya yanar.

Bir mikrodenetleyici, mikroişlemcilere göre ancak gerçek zamanlı bir işte, daha küçük hafıza kullanarak ve daha az enerji harcayarak güzel bir performans gösterir. Bunun yanısıra mikroişlemciler aynı anda bir çok görevi yapabiliyorken, mikrodenetleyiciler tek bir iş yapabilmektedir.  Mikrodenetleyicileri endüstriyel olarak üretilmiş, kontrol ve otomasyonu sağlayan özel ve geliştirilmiş mikroişlemciler olarak tanımlayabiliriz.

Mikrodenetleyiciler ve Mikroişlemciler
Mikrodenetleyiciler ve Mikroişlemciler

Bir sistem içerisinde yer alarak o sistemi akıllı hale getiren, elektronik donanım ve yazılım ile oluşmuş sistemlere gömülü sistemler denir. Günlük hayatımızda kullandığımız elektronik eşyalarımızın neredeyse tamamında gömülü sistemler bulunur. Bir gömülü sistem tasarlamamız gerektiğinde mikrodenetleyiciler, mikroişlemcilere kıyasla çok daha avantajlıdır. Mikroişlemci kullanmamız durumunda zaten mikrodenetleyicide olan analog dijital çevirici, RAM, program hafızası, zamanlayıcı gibi birimleri satın alıp, bunlar ve işlemci arasındaki bağlantıyı sağlamamız gerekirdi. Mikrodenetleyiciler bütün bu çevresel birimler ile mikroişlemcilerin birleşmiş halidir.

Entegre Üretici Firmalar Hangileridir ve Entegre Seçimi Nasıl Yapılır?

Günümüzde bu entegre bilgisayarları üreten bir çok firma bulunur. Bunlar İntel, Atmel, Mikrochip, National Semiconductror, Texas İnstruments vb. şeklinde sıralanabilir. Firmalardan ziyade önemli olan tasarladığınız projenin kullanım amacına uygun bir entegre seçilmesidir. Hızı, giriş-çıkış pinlerinin sayısı, kesme özelliğinin varlığı, belleği ve projede kullanacağınız diğer özelliklerin entegrede bulunmasına dikkat edilmelidir.

Küçük Entegrelerin Hayatımızdaki Yeri Nasıldır?

Otomobil sektöründe üretilen farklı ve özel tip mikrodenetleyicilerden, kıyafetlerimize entegre edilen küçük mikroçiplerden tutun özel ve bir çok alanda geliştirilmiş, profesyonelce üretilen geniş bir yelpazede pazarı bulunan bu küçük mükemmel teknoloji harikaları hayatımızın bir çok alanında vazgeçilmezdir. Özel olarak yerini her daim hızlıca gelişerek korumaktadır.

Nilgül Bozkurt

Kütahya da doğdum. Daha sonra babamın işi dolayısıyla Balıkesir Edremit'e taşındık. Ortaokul ve lise hayatım orada geçti. Daha sonra Manisa Celal Bayar Üniversitesi mekatronik mühendisliği bölümünü kazandım; öğrenim hayatımı da 3 yıldır burada sürdürüyorum. Bir şeyler okumaya, okuduklarımdan birer parça notlar yazmaya alışkınım. Bu platforma ise öğrendiklerimi ve yazdıklarımı paylaşmak, kendimi geliştirmek için katıldım.

2 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı