BilimGenelMakaleler

Vladimir Demikhov ve Çift Başlı Köpek

Google News Abone Ol

Vladimir Petrovich Demikhov 18 Temmuz 1916 yılında dünyaya geldi. Babasını savaşta kaybeden Demikhov annesi ve 2 kardeşi ile birlikte büyüdü. Meslek lisesinde tesisat bölümünü okuduktan sonra Moskova üniversitesi biyoloji bölümünü okudu. Oldukça başarılı bir öğrenci olan  Demikhov  öğrencilik yıllarında metal bir kalp yaptı ve bir köpeğin 5,5 saat boyunca kan dolaşımını sağladı.

II. dünya savaşında deneylerini,çalışmalarını bırakmak zorunda kaldı ve cepheye gönderildi. Cephede Patolog olarak görev yaptı. Savaştaki ameliyatlar ile bir çok tecrübe kazandı. Savaştan sonra Tıp fakültesinde çalışmaya başladı ve organ nakli ile sıkça ilgilendi. Demikhov acıma duygusunu kaybetmiş olacak ki bir çok canlıyı acımasızca katledip deneylerinde kullandı.  Yaptığı deneylerden en sansasyonel olanı ise çift başlı köpek deneyiydi. Kafanızın sizden çok daha büyük ve güçlü bir canlı tarafından kesildiğini ve başka bir canlıya dikildiğini hayal edin. Demikhov‘un yaptığı tam olarak buydu. Kafa nakli, ciddi bir bilimsel araştırmadan ziyade, çoğu zaman bilim kurgu öğesi gibi görülmüştür. Buna rağmen hayal gücü geniş bazı bilim insanlarının çabalarıyla, konu, bilim sınırlarına kadar girebilmiştir.

Çift Başlı Köpek

Aslında bu deney ilk olarak Charles Guthrie tarafından 1908 yılında yapıldı. Bir köpeğin başını, başka bir köpeğe nakledip çift başlı bir köpek yapmayı denendi. Birkaç saat sonra öldürüldü. Bu deney o dönem çok başarılı olan Guthrie‘nin Nobel ödülü almasını önlediği düşünülmektedir. Bilim dünyası tarafından pek etik karşılanmayan bu deneyin böyle bir sonuç doğurması gayet normal karşılanmalı.

1954 yılında bu vahşi deney Vladimir Demikhov tarafından tekrarlandı. Hatta o daha ileri giderek sadece köpeğin başını değil, ön ayaklarını da nakletti. Deneklerden biri tam 29 gün yaşayabildi.  Deneyin ilk aşaması için biri büyük biri yavru iki köpek seçildi ve bu köpeklerden birine yapay kalp takmıştır. Bu sayede deneyin çalışıp çalışmayacağı ön görülebilecekti. Başarılı nakilin ardından yavru köpeği büyük köpeğe nakletmiş ve akciğerlerini birleştirmişti Akciğerin bir kısmı çıkarıp iri köpeğin göğsüne ikinci bir kalp yerleştirmişti. Ardından Kalbe yardımcı olması için yapay kalp devreye sokulmuş, çift başlı köpekler incelenmeye alınmıştır. Bir vücutta iki adet baş olması şeklinde kurgulanan deney ilk aşamalarda doğru bir şekilde ilerlemiştir. Köpekler yemek yiyordu hatta birbirlerini ısırabiliyorlardı. Ancak Demikhov‘un bilmediği bir şey vardı. Daha doğrusu o dönemde bilinmeyen organ ve doku nakillerinin bağışıklık sistemlerini zayıflatması olmuştur.

Bu deney yıllar sonra Amerikalı cerrah olan Robert White geçmişte Demikhov tarafından yapılan deneylerden ilham alarak maymunlarda baş naklini gerçekleştirmiştir. Yapılan bu deneylerin yakın veya uzak gelecekte insanlık adına yapılması gereken uygulamalar için ilham kaynağı olabileceğini de ön görmemiz gerekmektedir.

Saliha Kansız

Gebze Teknik Üniversitesi Fizik bölümü öğrencisiyim.  Kimya teknisyeniyim.Biyomedikal, Astrofizik, Modern Fizik,Elektronik ve Mekanik konularıyla ilgileniyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir