BilimGenelMakalelerTeknoloji

Curie Sıcaklığı Nedir?

Google News Abone Ol

Başlığı okuduğunuzda aklınıza ilk olarak ünlü bilim insanı Marie Curie gelmiş olabilir ancak Curie sıcaklığı, Marie Curie’nin eşi olan Pierre Curie ile ilgili bir konudur. Peki, her madde için farklı olan Curie sıcaklığı nedir?

Curie sıcaklığı, manyetik maddelerin manyetiklik özelliğini kaybettiği sıcaklıktır ve her madde için farklıdır.

Bildiğiniz üzere sıcaklık bir maddenin birçok özelliğini etkilemektedir. Bu özelliklerden biri de maddenin manyetik özelliğidir. Sıcaklık arttıkça atomların termal titreşimlerinin büyüklüğü artmaktadır.

Ferromanyetik Madde

Bağıl magnetik geçirgenlikleri 1’den daha büyük olan (boşluğun magnetik geçirgenliği 1 dir), mıknatıstan en çok etkilenen maddelerdir. Örneğin: demir, nikel, kobalt. Curie ısı derecesinden sonra ferromanyetik özelliklerini kaybederek paramanyetik özellik kazanırlar.

Ferromanyetik maddelerin elektronik değişim kuvvetlerinin çok büyük olmasına rağmen termal enerjileri zaman geçtikçe değişimin üstesinden gelip rastgele bir etki meydana getirirler. Bahsedilen bu etki Curie sıcaklığı (Tc) olarak adlandırılan her madde için özel olan sıcaklıkta oluşur.

Tüm bunlara ek olarak Curie sıcaklığı minerallerin kimliğini belirlemek için kullanılabilen, kimlik belirleyici bir parametre ve yapısal bir özelliktir. Ancak, tamamen doğru değildir, çünkü prensip gereği farklı manyetik mineraller aynı Curie sıcaklığına sahip olabilir.

Maddelerin Curie Sıcaklıkları

  • Fe2O3: 1394 K
  • Demir: 1043 K
  • Kobalt: 1394 K
  • Nikel: 631 K
  • Gaolinyum: 317 K

Curie deneyini içeren bu videoyu izleyerek konu hakkında daha somut bilgiye erişebilirsiniz, iyi seyirler.

2 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir