BilimGenelMakaleler

Metiyonin Nedir?

Google News Abone Ol

Metiyonin apolar bir aminoasit ve vücuttaki yağların metabolik olarak yakılmasını hızlandıran lipotropik bir moleküldür. Metiyonin ayrıca kan akışındaki fazla yağları temizler ve yağ dokusunun azaltılmasını sağlar.

Metiyonin Aminoasidi

Bu aminoasit türü sindirimde önemli bir role sahiptir ve ağır metalleri mideden ve karaciğerden  atar. Ayrıca hazır durumda sülfür sağlamasından, hafızaya yardımcı olmasından ve serbest radikalleri aktive etmesinden dolayı da verimli bir antioksidan olarak bilinir.

İnsan vücudu tarafından sentezlenemediği için beslenme yoluyla dışarıdan temin edilmesi şart olan temel aminoasitlerden biridir. Metiyonin türevi S-adenozil metiyonin, enzimatik reaksiyonlarda metil grubu vericidir. Metiyonin, transsülfürasyon reaksiyonlarındaki katkısıyla birçok sentezde  rol alır.
Standart genetik kodda sadece bir kodona sahip olan iki aminoasitten biri metiyonindir (AUG).  AUG kodonunun diğer bir özelliği, ribozomların m-RNA’dan protein sentezleme işlemine başlayabilmeleri için başlangıç sinyalini taşımasıdır.
Metiyonin içeren yiyecekler meyveler, et, sebzeler, fındık ve baklagillerdir. Ispanak, yeşil bezelye, sarımsak, bazı peynirler, mısır, Antep fıstığı, mahun cevizi, fasulye ve tofu zengin oranda metiyonin içerirler.

Fazla tüketimi sonucu bir zararı yoktur ama B vitamini eksikliği durumunda damar sertliğine karşı savunmasız kalınabilir. Buna karşın eksikliğinde karaciğer yağlanmasına, yavaş büyümeye, zayıflığa, bunaklığa, deride doku bozulmasına ve ödemlere neden olabilir.

Cansel Yıldırım

Bilim ve Teknoloji dünyasının ışığı ile aydınlanan çağımızda daha fazla merak edip daha fazla araştırıp ve daha fazla üretme dileği ile...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir