GenelMakalelerUzay

Mars’ın Uyduları

Google News Abone Ol

Mars, güneş sistemimizde dünyamıza en çok benzeyen gezegendir. Büyüklük ve kütle bakımından dünyamıza benzeyen Mars’ın iki adet uydusu bulunur. Phobos ve Deimos isimli bu iki uydunun, daha önce asteroid olduğu ve güneş sistemimizin dışından geldiği tahmin edilmektedir.

Phobos ve Deimos, güneş sistemimize girdiklerinde Mars’ın kütle çekim kuvvetinin etkisine yakalanarak gezegenin yörüngesine dahil olmuştur. 1877 yılında Amerikan astronot Asaph Hall Sr. tarafından keşfedilen bu iki uydu, oldukça düzensiz birer şekle sahiptir.

Phobos'un Fotoğrafı
Phobos’un Fotoğrafı

Phobos

Mars’ın 22.2 kilometre çapa sahip olan büyük uydusudur. İsmi, Yunanca’da korku/fobi anlamlarına gelmektedir. Mars’a 6 km uzaklıktadır ve bu mesafe her yıl birkaç santimetre azalmaktadır. Bilim insanlarının tahminine göre herhangi bir terslik olmaz ve Mars o günleri görürse, yaklaşık 50 milyon yıl sonra Phobos, Mars’a çarpacaktır.

Yüzey sıcaklığı -40 ºC olan Phobos, herhangi bir atmosfere sahip değildir. 1.07×1016 kg kütleli olan bu koca asteroid uydu, Mars ile eş zamanlı hareket ettiğinden Mars’tan bakınca hep aynı noktadaymış gibi görünmektedir.

Deimos'un Viking1 İle Çekilen Fotoğrafı
Deimos’un Viking1 İle Çekilen Fotoğrafı

Deimos

Yaklaşık 1.5 km’lik çapı ile güneş sistemindeki en küçük uydulardan biridir. Deimos ismi, Yunanca’da “dehşet” anlamına gelmektedir. Mars ile arasında 20 bin km mesafe bulunmaktadır. Phobos’tan daha düzensiz ve ufaktır.

SerdarCR

Genetik ve biyomühendislik lisans mezunuyum. Aldığım eğitim fizik, kimya, biyoloji ve matematik ağırlıklıydı. Mühendislik fakültesi mezunu olduğundan dolayı analitik ve sonuç odaklı düşünce yapısına sahibim. Aldığım eğitim moleküler biyoloji, biyoteknoloji, mikrobiyoloji, genel ve organik kimya, tıbbi genetik ve mühendislik derslerini içermekteydi. Bu derslerde edindiğim teorik bilgileri yine bu derslerin laboratuvarlarında pekiştirme şansım oldu.Lisans hayatım boyunca birçok etkinlikte görev aldım. Bu etkinliklerden birinde konuşmacı olup PCR ve gelişim sürecini sundum. Başka bir etkinlikte ise bilgisayar alanındaki bilgilerim dahilinde teknik koordinatör ve tasarımcı olarak görev yaptım. Görev aldığım etkinlikler haricinde ikna kabiliyetine sahip olup Türkçe'yi iyi kullandığımı düşünmekteyim.Öğrenim hayatım devam ederken internette de çalışmalarım oldu. Bilim ve Tekno'nun kuruculuğunu yapıp yönetim görevini üstlenmekteyim. Ayrıca yine Bilim ve Tekno'da metin yazarlığı yaparak bu girişimi topluma yararlı olacak şekilde devam ettiriyorum. Yaklaşık 50 kişilik değerli ekibime liderlik yapmaktayım. Bunun yanı sıra ise özel bir firmada genetik mühendisi olarak satış departmanında çalışmaktayım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir