Mars, güneş sistemimizde dünyamıza en çok benzeyen gezegendir. Büyüklük ve kütle bakımından dünyamıza benzeyen Mars’ın iki adet uydusu bulunur. Phobos ve Deimos isimli bu iki uydunun, daha önce asteroid olduğu ve güneş sistemimizin dışından geldiği tahmin edilmektedir.
Phobos ve Deimos, güneş sistemimize girdiklerinde Mars’ın kütle çekim kuvvetinin etkisine yakalanarak gezegenin yörüngesine dahil olmuştur. 1877 yılında Amerikan astronot Asaph Hall Sr. tarafından keşfedilen bu iki uydu, oldukça düzensiz birer şekle sahiptir.
Phobos
Mars’ın 22.2 kilometre çapa sahip olan büyük uydusudur. İsmi, Yunanca’da korku/fobi anlamlarına gelmektedir. Mars’a 6 km uzaklıktadır ve bu mesafe her yıl birkaç santimetre azalmaktadır. Bilim insanlarının tahminine göre herhangi bir terslik olmaz ve Mars o günleri görürse, yaklaşık 50 milyon yıl sonra Phobos, Mars’a çarpacaktır.
Yüzey sıcaklığı -40 ºC olan Phobos, herhangi bir atmosfere sahip değildir. 1.07×1016 kg kütleli olan bu koca asteroid uydu, Mars ile eş zamanlı hareket ettiğinden Mars’tan bakınca hep aynı noktadaymış gibi görünmektedir.
Deimos
Yaklaşık 1.5 km’lik çapı ile güneş sistemindeki en küçük uydulardan biridir. Deimos ismi, Yunanca’da “dehşet” anlamına gelmektedir. Mars ile arasında 20 bin km mesafe bulunmaktadır. Phobos’tan daha düzensiz ve ufaktır.