GenelMakaleler

Makine Mühendisi Ne Yapar? Nerede Çalışır?

Google News Abone Ol

Makine Mühendisi Ne Yapar?

Arkamıza yaslanalım ve bu ve benzeri sorulara insanların verdiği klasik yanıtlardan uzaklaşalım. Belki de tarihte birkaç günde bir devir atlıyoruz. Teknolojideki gelişmeleri baştan sona kadar her adımıyla takip etmek neredeyse imkansızlaştı. Bunun yanında  araştırmalar da her geçen gün  daha büyük ve her alandan uzmanın olduğu ekipler çalışıyor. Bu alanlardan bir tanesi de biyoakışkanlar. Kalp hücrelerden oluşmuş bir pompa, kan ise o pompanın kontrol ettiği bir akışkandır. Ya da akciğerlerimizdeki hava ve alveollerdeki olaylar da biyoakışkanlara örnektir. Yani bunlar makine mühendisliğinin baba derslerinden olan akışkanlar mekaniğinin konularıdır.

Biyolojik olayların da bir dinamiği ve statiği vardır. Bu konuda işin içine mekanikçiler yani makine mühendisleri girer. Örneğin stent tasarımında kanın akışı doğru incelemek hayati manada çok ama çok önemlidir. Bu durumda daha doğru tasarımlar yapılabilmesi adına biyolojik sistemler, mühendislik yaklaşımları kullanılarak modellendirilir ve bunların üzerinden deneyler yapılır (in vitro).

Ne Tür Cihazlar Kullanır?

Modelleme yapılırken makine mühendislerinin tasarladığı cihazlar kullanılır. Valfler, pompalar (akış kontrol cihazları)  motorlar v.b. Model tasarlanırken en önemli faktörlerden birisi de malzemedir. Modellemenin gerçeğe yakın olması açısından malzeme seçimine dikkat edilmesi gerekir. Malzemenin bize akışla ilgili gözlem yaparken netlik sağlaması gerekir. Taklit ettiği dokunun da belirli malzeme özelliklerine yakın olması doğru sonuçları elde edebilmemizde çok önemlidir. Teorik bilgi olarak yukarıda bahsettiğim gibi akışkanlar mekaniği ağırlıkla kullanılır. Zaten deney de dediğimiz üzere akışkanlar merkezinde oluşmaktadır. Bu deneylerler de genellikle oluşturulan çevrimler kontrol sistemleri sayesinde incelenir. Burada  işi sadece tek başımıza yapmayız. Elektronik mühendisleri de bu projelerde önemli rol oynarlar. Akışkanlar deneysel olarak incelendiği gibi çeşitli mühendislik programlarında sistem simüle edilir ve değerler karşılaştırılır.

Büşra Arslan

1995 doğumluyum. Beykent Universitesinde makine mühendisliği mezunuyum. En büyük hayalim çok farklı disiplinleri harmanlayabilen bir akademisyen olmak. Fizik, nöroloji, genetik ve psikoloji ile yakından ilgileniyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir